Boerebroelof Venlo ouder en Duitser dan gedacht

De Markt in Venlo tijdens een alternatieve Boérebroélof, 1 maart 2022 © L1 (Guus Benders)
De Boerebroelof is een van de grote carnavalsevenementen van Venlo. De traditie bestaat daar al ruim 100 jaar, maar uit nieuw onderzoek blijkt de historie honderden jaren verder terug te gaan. Naar Duitsland, om precies te zijn.
De Venlose carnavaloog Theo Fransen deed onderzoek voor een nog te publiceren artikel en licht bij Omroep Venlo alvast een tipje van de sluier op.

Oude kranten

Over het algemeen wordt 1912 gezien als de geboorte van de Venlose Boerebroelof, maar Fransen vond in oude kranten aankondigingen van boerenbruiloftsfeesten waaruit blijkt dat er voor die tijd in Venlo al plek was voor de aloude carnavalstraditie. Verder gravend kwam Fransen uit in het Neurenberg van omstreeks 1450 waar ook al sprake was van Boerenbruiloften, met compleet uitgewerkte draaiboeken. Ze werden georganiseerd door jongeren uit een bepaalde beroepsgroep. "Boeren deden daar overigens niet aan mee. Die werden in die feesten zelfs voor de gek gehouden", vertelt Fransen.

Vorstenhuizen

Ook dook het fenomeen op in de vorstenhuizen van München, Dresden en Wenen. De gasten van de vorsten kregen per lot een rol toebedeeld, bijvoorbeeld die van boer. Franssen: "Maar denk maar niet dat een lager geplaatst persoon zoals een boer in die feesten de rol van baron mocht spelen. Het was dus maar een gedeeltelijke omgedraaide wereld. Hoog werd wel laag, maar laag niet hoog."

Mysterie

In het zuiden van Duitsland wemelt het overigens nog steeds van de boerenbruilofsfeesten. De vraag hoe die Duitse traditie in Venlo terecht kwam, blijft ook door Franssen onbeantwoord. "En eigenlijk is dat maar goed ook. Carnaval is het feest van de mysterie. Dat moet je niet helemaal willen ontrafelen."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!