Theaterbezoek gestegen, nog niet als vanouds

Theater aan het Vrijthof © L1
Mensen weten het theater weer te vinden, al waren de bezoekersaantallen in 2022 niet zo hoog als vóór corona. Dat blijkt uit een rondgang van L1 langs de grootste theaters in Limburg.
Bij Parkstad Limburg Theaters (Heerlen en Kerkrade) kwamen vorig jaar 188.000 mensen naar een voorstelling. Voor corona kwam dat regelmatig boven de 250.000 uit.

Maastricht

Het Theater aan het Vrijthof in Maastricht verwelkomde afgelopen jaar 150.000 bezoekers. In een 'normaal' jaar loopt dat aantal regelmatig op richting 180.000. En in Venlo bezochten in 2022 zo'n 120.000 mensen een voorstelling of een evenement in Theater De Maaspoort. Het laatste jaar voor corona (2019) waren dat er nog 144.000.
Het is niet zo vreemd dat de bezoekcijfers over 2022 lager uitvallen dan normaal. In januari waren de theaters nog dicht vanwege een lockdown, in februari waren er beperkingen. Toen de zalen uiteindelijk weer open mochten, bleken in eerste instantie ouderen toch wat huiverig om een avondje theater te doen.

Content

De theaters zijn uiterst content met de cijfers. "Rekening houdend met het staartje van corona, zijn wij zeer positief over deze bezoekersaantallen en hebben we alle vertrouwen in 2023," zegt een woordvoerder van het Theater aan het Vrijthof. Directeur Leon Thommassen van De Maaspoort deelt die mening: "Na twee jaar met diverse maatregelen en veel onzekerheid konden we weer vooruit kijken. Met veel enthousiasme zijn we aan de slag gegaan om onze bezoekers weer enthousiast te maken. Ik ben ontzettend blij dat zoveel gasten de weg naar De Maaspoort hebben gevonden het afgelopen jaar."

Initiatieven

Het aanbod aan voorstellingen was overigens enorm het afgelopen jaar. Veel uitgestelde voorstellingen en programma's die op de plank waren blijven liggen konden door het schrappen van de coronamaatregelen alsnog geprogrammeerd worden. Ook werd er door de theaters actief ingezet om vooral de jeugd weer naar het theater te krijgen, onder meer door de toegang voor kinderen gratis te maken. Onder meer de theaters in Heerlen en Venlo, maar ook de ECI Cultuurfabriek heeft zulke initiatieven.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!