Heerlense pianist reist zijn idool Mendelssohn achterna

Kasper Schonewille tijdens de opnames van zijn debuut-cd in het Concertgebouw in Amsterdam © Oxana Thijssen
Pianist Kasper Schonewille is helemaal in de ban van Felix Mendelssohn. Donderdag 19 januari presenteert hij zijn debuut-cd, waarvoor hij de Duitse componist achterna reisde naar Schotland.
Het leven van Kasper Schonewille stond de afgelopen jaren voor een groot gedeelte in het teken van de 19e-eeuwse componist Felix Mendelssohn.

Bijzonder verhaal

"Het verhaal van Felix is een bijzonder verhaal. In eerste instantie was ik gegrepen door zijn muziek, zijn stukken", zegt Schonewille. "Toen ben ik meer over hem gaan lezen, en bleek Mendelssohn behalve pianist en componist, ook een begenadigd schilder en tekenaar. Op al zijn reizen nam hij een schetsboek mee, en behalve muziek en brieven leverde dat dus ook tekeningen op."

Idool

Schonewille begon pas op zijn dertiende met pianospelen. Hij studeerde aan het conservatorium in Düsseldorf en kwam dáár in contact met Mendelssohn, die een tijdje in die stad woonde en werkte. Geïnspireerd door Mendelssohn nam Schonewille tekenlessen, om in de voetsporen van zijn voorbeeld te kunnen treden. Ook ging Schonewille op reis, zijn idool achterna.

Inspiratie

"Mendelssohn heeft op een gegeven moment een reis naar Schotland gemaakt. Het land inspireerde hem tot het schrijven van zijn bekendste werken: de Schotse Symfonie en de Hebriden-ouverture. Ook heeft hij tekeningen gemaakt tijdens die reis. Ik heb die reis van Mendelssohn ook gemaakt. Op de plekken waar hij tekeningen heeft gemaakt van het landschap heb ik dat ook gedaan. Om erachter te komen wat hem inspireerde en wat tekenen doet met een musicus."

Parkstad Limburg Theater

Het resultaat van de reis wordt donderdag 19 januari gepresenteerd in het Parkstad Limburg Theater in Heerlen. Een boek met het verhaal van Felix Mendelssohn, de tekening van Schonewille én Mendelssohn, én opnames die Schonewille in 2021 maakte in het Concertgebouw in Amsterdam. Uiteraard van muziek van zijn idool.
L1 volgde Kasper Schonewille bij de totstandkoming van zijn project. Meer informatie en uitzendtijden over de documentaire 'Kasper en Felix - In de voetsporen van Mendelssohn, vind je hier