Eervolle design-vermelding voor museum Weert

Museum W heeft een eervolle vermelding gekregen © Arjen Schmitz
Museum W in Weert heeft als enige museum in Nederland een eervolle vermelding gekregen van een internationaal platform voor architectuur en design. Het gaat om het platform Archello dat opereert vanuit Amsterdam en Canada.
Museum W ontving de eervolle vermelding Best Projects of 2022. Voorbeeldprojecten binnen de architectuur en design over de hele wereld komen voor dit compliment aan architecten en ontwerpers jaarlijks in aanmerking. Archello recenseerde 3.000 nieuwbouwprojecten uit 2022, verspreid over de hele wereld. Daaronder zes musea.

Goud

Museum W opende op 3 mei vorig jaar. Designer Maurice Mentjens uit Holtum bedacht een nieuwe blinkende gouden gevel voor het museum in de Weerter binnenstad. Die keuze bleek de afgelopen maanden niet bij iedereen in de smaak te vallen. "Wat me aansprak was het idee uit de jaren zeventig dat musea de heilige plaatsen zijn van onze moderne geseculariseerde samenleving. Daarmee zijn al onze kunstwerken relikwieën. Zodoende kwam ik op het idee om de gevel als een gouden reliekschrijn vorm te geven", zo is de uitleg van Mentjens.

Nationaal niveau

De insteek van Museum W is dat de cultuurhistorische stukken tentoongesteld blijven worden op de bovenste etages, en dat de begane grond wordt ingericht voor modernere exposities. De openingsexpositie in mei werd verzorgd door Job Smeets. De in Weert opgegroeide kunstenaar is bekend en befaamd in de internationale kunstwereld.