Het bijzondere verhaal achter prentenboek De Wijde Wereld in

Kinderboekenschrijver Jacques Vriens en kunstenaar Pallieter Hutschemakers met hun prentenboek De Wijde Wereld in! © L1
Kinderboekenschrijver Jacques Vriens en kunstenaar Pallieter Hutschemakers hebben samen een prentenboek gemaakt.
De twee vonden elkaar in hun liefde voor de natuur, voor Zuid-Limburg, voor wandelen én voor dieren.

Savelsbos

Ze leerden elkaar zo'n 5 jaar geleden kennen en al snel ontstond het idee om samen een prentenboek te maken. Over de plek waar zich dat zou afspelen hoefden ze niet lang na te denken, het Savelsbos bij Gronsveld. Vriens woont in Gronsveld, het bos is zijn achtertuin, en Hutschemakers groeide op in het nabijgelegen Sint Geertruid: "Ik heb hier van kinds af aan gespeeld in het bos, ik ken het hier van binnen en buiten. Ik wandel hier nog regelmatig, alleen of met mijn kinderen. Hier ben ik echt thuis."

Dassen

Vriens bedenkt een verhaal over twee kleine dassen, die op avontuur gaan in de wijde wereld. Hutschemakers maakte er een aantal schilderijen bij, en die werden naar de uitgever gestuurd. Vriens: "Die was meteen ontzettend enthousiast. Dit moeten jullie doen, zei die, en toen zijn we aan de slag gegaan."
Kinderboekenschrijver Jacques Vriens en kunstenaar Pallieter Hutschemakers met hun prentenboek De Wijde Wereld in! © L1

Klinisch dood

Voor Hutschemakers is het niet vanzelfsprekend dat hij (nog) schildert. In 2014 werd hij getroffen door een zwaar hartinfarct, "ik was klinisch dood". Hij kon niks meer, herkende zijn ouders en zijn kinderen niet en ook schilderen ging dus niet meer. "Toen raakte ik echt in paniek. Geen flauw idee waarom, maar het ging niet meer. Ik was wanhopig, want de drang was enorm. Totdat ik me op een morgen bedacht, ik moet gewoon beginnen zoals ik ooit als klein mannetje begonnen ben, potloodje erbij en tekenen. Toen heb ik de liefde voor het tekenen teruggekregen."

Vogels tekenen

De revalidatie van Hutschemakers ging naar omstandigheden erg snel. In vijf jaar tijd herstelde hij vrijwel volledig van zijn infarct. En hij tekende dus weer: "Ik kreeg vertrouwen, ik ben blijven tekenen. Vogels. Jarenlang, zonder die tekeningen aan iemand te laten zien. Noem het faalangst, ik weet het niet. Totdat een oude jeugdvriend van mij in het atelier die tekeningen ineens ontdekte, en zei 'hier moet je wat mee doen'. Hij vertelde mij toen ook over Jacques, en vanaf dat moment had ik dat idee voor een prentenboek, met Jacques."

Landschappen

Ondertussen was Hutschemakers ook weer gaan schilderen, en dat lukte wonderwel: "Door mijn revalidatie moest ik veel wandelen, dus ik ben ook echt veel gaan wandelen. Tochten van 30 of 40 kilometer. Maar daarmee kreeg ik de liefde terug voor het landschap. Toen ben ik ook landschappen gaan schilderen, dat deed ik daarvoor nooit. Nooit gedaan in mijn leven. Ja, en toen toen kwam het idee voor dat prentenboek met Jacques, en alles viel op zijn plaats."
Nieuw prentenboek van Jacques Vriens en kunstschilder Pallieter Hutschemakers © Pallieter Hutschemakers

Ongeleid projectiel

De Wijde Wereld in! ontstaat uiteindelijk door de samenwerking van Hutschemakers en Vriens, vertelt de kinderboekenschrijver: "Normaal gesproken bij een prentenboek schrijf je een tekst, en daarna gaat de illustrator aan de slag. Nu was het veel meer tweerichtingsverkeer. Af en toe is Pallieter wel een ongeleid projectiel, had ie bijvoorbeeld ineens een prachtige prent gemaakt, maar die kwam helemaal niet voor in het verhaal! Ik dacht wat moet ik hiermee? Maar hij was zo mooi. Toen heb ik het verhaal herschreven, zó dat die prent alsnog in het boek kon."

Trots

Beide zijn erg blij met het eindresultaat. Hutschemakers: "Ik wil er nog een maken, nog dikker, met nog veel meer illustraties." Vriens: "Dit was zo bijzonder, de ontstaansgeschiedenis en hoe we hier samen aan gewerkt hebben en dat het hier in Zuid-Limburg speelt, ik ben er heel trots op."
Jacques Vriens woont in Gronsveld en is behalve kinderboekenschrijver, ook toneelschrijver en -regisseur. De afgelopen 40 jaar zijn er ruim vier miljoen boeken van hem verkocht. Een aantal van die boeken is ook verfilmd of verwerkt tot een tv-serie. Pallieter Hutschemakers woont in Maastricht. Hij studeerde illustratieve vormgeving en vrij schilderen aan de kunstacademie, en werkt als kunstschilder. De Wijde Wereld In! verschijnt 13 januari 2023.
Jacques Vriens en Pallieter Hutschemakers vertellen zaterdag 7 januari in het radioprogramma L1 Cultuurcafe over hun boek.