Langstzittende theaterdirecteur van Nederland met pensioen

Algemeen directeur Bas Schoonderwoerd © Anne Jannes
Theaterdirecteur Bas Schoonderwoerd is met pensioen. Schoonderwoerd (68) was bijna 30 jaar directeur van Parkstad Limburg Theaters: "Ik weet niet wat werk, en wat privé is."
Bas Schoonderwoerd was accountant toen hij 41 jaar geleden de overstap maakte naar de theaterwereld.

Nieuwe illusies

Een groter contrast is bijna niet denkbaar, zegt hij zelf: "Ja, dat kan niet gekker. Maar toch heb ik nooit één moment spijt gehad. Ik heb tienduizenden decors gezien, echt prachtig. Elke keer weer een nieuwe wereld scheppen, een nieuwe illusie, een nieuw verhaal vertellen. Heerlijk. Maar het voordeel van mijn accountancy-achtergrond is wél dat ik ook weet hoe het zit met de cijfertjes."

Verward

Begin jaren '90 werd Schoonderwoerd directeur van het theater in Heerlen. In 1998 ging dat theater samen met het theater in Kerkrade op in Parkstad Limburg Theaters. Het is met afstand het grootste theater van Limburg, met bijna 1000 evenementen per jaar. Schoonderwoerd: "Nee, die bezocht ik niet allemaal. Maar wel veel. Ik weet ook niet wat werk is en wat prive is. Ik kwam meestal om half 10 op kantoor, ik ging 's avonds wel naar huis om te eten, maar daarna gewoon weer terug voor een voorstelling. Niet zelden was ik dan verward; zit ik hier nou een voorstelling te kijken, of ben ik aan het werk? Mijn vrouw en mijn kinderen nam ik vaak mee, als het enigszins kon. Toen ze pubers waren niet, toen wilden ze niet meer. Maar inmiddels bellen ze weer: pap ga je mee?"

Op de achtergrond aanwezig

Ondanks zijn carriere van ruim 40 jaar in de theaterwereld is hij zélf geen man die graag op het podium staat, vertelt Schoonderwoerd: "Het podium is niet mijn plek, ik ben meer de man die aan de achterkant zorgt dat alles loopt. Er zit geen artiest in mij, helemaal niet , nul. Het heeft me jaren gekost om mijn vrees te overbruggen om hier op het podium de zaal toe te spreken."

Privacy

Jaarlijks bezoeken tussen de 250.000 en 300.000 bezoekers een van de vijf zalen. De RABO-zaal in Heerlen is met ruim 1100 stoelen de grootste van Limburg. Schoonderwoerd heeft duizenden artiesten zien optreden in de loop der jaren, maar verwacht geen spannende anekdotes over de capriolen van sommige artiesten backstage: "Daar past privacy bij, die wereld backstage is een andere wereld. Een artiest geeft alles voor 1100 mensen in de zaal. Die spanning, daar gaat geen kunstenaar weg van komen. En daar gebeuren soms dingen, die hoeft niet iedereen te weten. Dat hou ik graag zo."

Te gast

Sinds 1 januari is Schoonderwoerd officieel met pensioen. Zijn opvolgster is inmiddels aan het werk. Maandag 16 januari is er nog een afscheidsreceptie, maar vanaf heden is Schoonderwoerd dus 'te gast' als hij het theater bezoekt: "Het voelt heel fijn om hier te staan, maar ook wel apart. Mijn pasje is ingeleverd, mijn bureau opgeruimd, de sleutel achtergelaten. Ik ben nu te gast. Maar dat voelt niet verkeerd."