Bronsgieterij Beek stopt ermee: 'Met pijn in het hart'

Kunstatelier en bronsgieterij Sijen (Beek) stopt ermee © L1
Na ruim 45 jaar houdt Kunstatelier Sijen in Geverik ermee op. Het pand waarin de gerenommeerde bronsgieterij is gevestigd, een groot rijksmonument bij Beek, moet per 1 juli leeg worden opgeleverd.
"Toch wel met pijn in het hart, want we maken onze beelden voor de eeuwigheid", zegt bronsgieter Thomas Sijen. "Onze klanten vinden het ook heel spijtig dat we stoppen."

Verkoop

De verkoop van het pand in Geverik heeft tot dit besluit geleid. Sijen: "Mijn ouders hebben hier altijd gewoond. Vorig jaar hebben ze het pand verkocht. Hervestiging van de bronsgieterij zie ik niet zitten, dus dit is een natuurlijk moment om te stoppen."
De bronsgieterij werd in 1976 opgericht door de vader van Thomas, Pie Sijen. Met zijn karakteristieke beelden voor de buitenruimte maakte hij naam in de internationale kunstwereld. Zo mocht hij onder anderen beeldhouwer Arthur Sproncken tot zijn vaste klanten rekenen. "Onze beelden zien eruit alsof ze misschien al driehonderd jaar oud zijn", vertelde Thomas Sijnen een aantal jaar geleden aan L1. "Aan ons gietwerk zie je bloed, zweet en tranen. Het ziet er ruw en zwaar uit, en dat is ons vak ook.”

Vader en zoon

Sijen leerde het vak van zijn vader Pie, die inmiddels tachtig is. Tot enkele jaren geleden werkten ze samen. "Er is geen opleiding voor. Je moet het van vader op zoon leren in de praktijk. Als ik de kennis van mijn vader niet had overgenomen, was het verloren gegaan - en dat is eeuwig zonde."
Thomas Sijen blijft na de sluiting van de bronsgieterij kleinere opdrachten voor zijn klanten uitvoeren, zoals het maken van een mal- of wasmodel.
Luister hier naar een interview met Thomas Sijen in de serie Waar is Emil?