Zorgen over voortbestaan museum Thorn na wintersluiting

De kenmerkende witte huizen in Thorn. © iStock
Museum Thorn sloot voor de winter de deuren vanwege de torenhoge energiekosten. Het is nu echter nog maar de vraag of het museum de deuren ooit nog zal openen.
"We staan nog steeds in de overlevingsstand. De energieprijzen zijn nog steeds dermate hoog dat we het gewoon niet kunnen financieren", vertelt voorzitter Wim Boonen van het museum.

Hoge energiekosten

In september besloot het museum vanwege de hoge energiekosten de deuren tijdens de winter te sluiten. "We zijn van een energierekening van 7200 euro per jaar naar 43.000 euro gegaan", weet Boonen. Met de subsidie die het museum van de gemeente ontvangt, kon het voorheen net rondkomen. "Met de huidige energieprijzen is dat onmogelijk. En met het wegvallen van de bezoekers, en de inkomsten van de entreeprijzen, is het gewoon niet meer mogelijk om het museum te exploiteren."
Het is dan ook de vraag of het museum ooit nog open gaat: "Als de gemeente de exploitatiesubsidie niet verhoogd en er worden geen maatregelen genomen om het pand te verduurzamen, dan wordt het wel heel lastig."

Verduurzamen

Museum Thorn zit gevestigd in een oud gemeentelijk pand. "Wat wij beneden stoken, gaat er boven bij het dak weer uit", vertelde Marlie Gruijthuijsen, coördinator van het museum, al eerder. Het pand is eigendom van de gemeente, dus het verduurzamen van het museum is ook een taak voor de gemeente. "Daar zijn wel plannen voor, maar dat kun je niet vandaag op morgen realiseren."
De gemeente is in gesprek met het museum en zegt mee te denken over het verduurzamen van het pand. Ze proberen met name door isolatie zo snel mogelijk energie te besparen. Ook wordt onderzocht of er extra subsidie verleend kan worden.