Kerkrade onderzoekt doorstart Orlando Festival

Archiefbeeld van het Orlando Festival © Orlando Festival (Facebook)
De gemeente Kerkrade en de Stichting Kamermuziek Limburg voeren gesprekken over een mogelijke doorstart van het Orlando Festival. De gemeente Kerkrade nam het initiatief hiervoor.
Dat bevestigt Ad 's-Gravesande, voorzitter van de Raad van Toezicht van de Stichting Kamermuziek Limburg, aan L1.

Wegvallen subsidie

In september viel na veertig jaar het doek voor het Orlando Festival, het oudste kamermuziekfestival van ons land. Aanleiding was het wegvallen van de provinciale subsidie. De gemeente Kerkrade bekijkt nu of het festival toch voor Kerkrade behouden kan blijven.

Korter en kleinschaliger

"Het is erg fijn dat de gemeente het belang van een kamermuziekfestival onderschrijft en ook bereid is om daar een subsidiebedrag aan te koppelen", aldus Ad 's-Gravesande. "Mocht Orlando in Limburg terugkeren, dan zal het festival waarschijnlijk de eerste jaren korter duren en in een kleinschaliger, meer experimentele vorm alleen in Kerkrade en omgeving te vinden."
Het zou gaan om een aangepaste formule die in de zomer van 2024 zou starten. Er wordt bekeken of Parkstad Theaters Limburg (PLT) hierin een grotere rol zou kunnen spelen. PLT exploiteert onder meer de HUB in Kerkrade, waar voorheen veel Orlando Festival-concerten werden gegeven.

Rode cijfers

Het is nog niet duidelijk of de Stichting Kamermuziek Limburg daadwerkelijk bij een doorstart betrokken kan zijn. Door tegenvallende inkomsten in 2022 kampt de stichting met een financieel tekort. Voorzitter Ad 's-Gravesande hoopt dat hiervoor een oplossing kan worden gevonden. Hij verwacht hier begin volgend jaar meer duidelijkheid over te hebben. Ook kan hij nog niets zeggen over de betrokkenheid van Henk Guittart, sinds 2014 de artistiek leider van Orlando.

Subsidie

Orlando Festival kreeg de afgelopen jaren 108.000 euro provinciale subsidie op een totale begroting van ruim vier ton. Tijdens het tiendaagse festival werden zo'n vijftig concerten gegeven op locaties in de hele provincie.