Podcast Donkerslag: een brug tussen blinden en zienden

Afbeelding ter illustratie
Een blinde conservatoriumstudent in Maastricht, die op zoek gaat naar een verdwenen vriend. Dat is het verhaal van de podcast Donkerslag die vrijdag werd gelanceerd, en met een publieksactie in de stationshal werd gepromoot.
Het audiodrama vertelt het verhaal over de blinde Noor, die studeert in Maastricht en op zoek gaat naar een vriend die plotseling verdwijnt. Scenarist en producent Nikol Poppe heeft twee jaar aan de podcast gewerkt.

Verkeerde aannames

Het audiodrama is vrijdag online gegaan. Daarbij past een publieksactie waarbij liedjes uit de podcast live worden gezongen in de stationshal. Die worden ten gehore gebracht door zangeres Lorena Dürnholz die ook in de podcast zingt en zelf een blinde conservatoriumstudent is. Ze is erg blij met het resultaat van de podcast en ook met het gegeven dat er worstelingen in naar voor komen waar zij zelf mee te maken heeft.
"Blind zijn is niet makkelijk. Deze wereld is gemaakt voor ziende mensen. Als je zelf niet kan zien, dan is dat een uitdaging en met sommige dingen worstel ik. Maar de grootste worsteling speelt zich nog steeds af in het hoofd van mensen. Zoals het doen van verkeerde aannames over blinden en denken in stereotypen die niet kloppen. Dat is iets waar ik elke dag mee te maken krijg", legt Dürnholz uit. Zo merkt ze bijvoorbeeld dat ze ongevraagd wordt aangeraakt of geholpen, of mensen denken dat ze niet weet waar ze naartoe loopt. "Daar voel ik me vaak ongemakkelijk bij, en dat wordt in de podcast ook ervaren door het hoofdpersonage Noor."

Gewoon blind

Dat er nu een podcast is waar het thema blindheid een rol speelt, vindt ze een vooruitgang. Tegelijkertijd hoopt ze dat er steeds meer karakters in podcasts, films en andere media soms 'gewoon willekeurig' blind zijn. "Dat is denk ik de volgende stap die nodig is, dat mensen gewoon blind zijn zonder dat het belangrijk is", aldus de zangeres.
Bij de groots aangepakte productie van Stories On Sound is samengewerkt met L1 en zijn onder andere Toneelacademie Maastricht en Buurttheater Maastricht betrokken. Alle afleveringen staan vanaf vrijdag online en hier kunnen worden beluisterd.