Video: Gratis kerstcadeaus bij doorgeefwinkel

Entree van de weggeefwinkel © L1
Wie nog op het nippertje een bijzonder of duurzaam cadeautje wilde halen, kon dat doen bij de doorgeefwinkel in Maastricht.
Daar mogen goede spullen gratis worden meegenomen.

Verborgen schatten

De doorgeefwinkel is heel het jaar geopend, maar rond de kerstdagen komen mensen vaak specifiek om op zoek te gaan naar bijzondere kerstcadeaus. Saskia Moonen komt hier regelmatig en speurt dan naar hidden treasures. Maar dit jaar komt het vanuit financieel oogpunt ook wel goed van pas om de kerstcadeaus in de gratis winkel uit te zoeken. "Je vindt hier ook vaak heel andere dingen dan in de winkel", glundert ze.

Gratis

Ook Raja is frequent bezoeker. Zij komt vooral voor aparte cadeaus, maar andere keren komt hij om naar dvd's te speuren; die verzamelt hij namelijk. Ook nu heeft hij er een paar gescoord. "Deze Blu-rays zijn heel zeldzaam. In de winkel betaal je hier bijvoorbeeld twintig euro voor, dan vind ik het toch leuk dat ik ze gratis kan meenemen."

Alice in wonderland

De 'winkel' ligt aan de maaskade in Maastricht. Vorig jaar overstroomde het pand volledig. "We hebben toen alles moeten weggooien", vertelt vrijwilliger Jean Machiels. Hij zet zich al zo'n zestien jaar met ziel en zaligheid in voor de doorgeefwinkel. "We hebben toen alles helemaal opnieuw opgebouwd hier, in zo'n vier maanden." En het resultaat mag er zijn; wanneer je door het groezelige rode deurtje aan de Biesenwal binnenstapt, waan je je Alice in Wonderland. Verschillende hoeken en nisjes herbergen talloze snuisterijen.

Verrassingselement

Er komen verschillende mensen langs, niet alleen bezoekers met een kleine beurs. Maar dat was ook niet het doel volgens Jean. "We zijn tegen massaproductie. We kunnen mensen nog steeds blij maken met goede spullen. En we willen ze ook de boodschap geven dat als ze zelf goede spullen thuis hebben liggen, ze die ook hier kunnen afleveren."
Het verrassingselement speelt voor veel bezoekers ook een rol. "Het verbaast me soms wat mensen weg doen en wat eigenlijk nog helemaal goed is en wat je nog gewoon kan gebruiken", vertelt Raja. "Wat voor jou teveel is, kan voor een ander heel waardevol zijn, en dat vind ik heel mooi. Ik ga hier soms weg en dan denk ik yes!"
We vieren elk jaar kerst, maar komt het feest vandaan? Dat leggen we in onderstaande video uit: