Zoon Venlose hasjkoning wil jongeren inspireren met docufilm

Een oude foto van Jan Falize en zijn zoon Will © Videoland
Will Falize, zoon van 'hasjkoning' Jan, heeft samen met documentairemaker Ruud Lenssen tweedelige documentaireserie over zijn vader gemaakt. Daarmee hoopt hij jongeren te inspireren om hun eigen weg te volgen.
Will is van plan met de film, 'Mijn vader de hasjkoning', langs scholen te gaan om zijn verhaal te delen. Dat vertelt hij zaterdagavond in televisieprogramma L1mburg Centraal.

Documentaire

Documentairemaker Lenssen: "Ons uitgangspunt bij het maken van de serie was de vraag: wat doet het met een kind als je opgroeit in dat milieu? Will ging langzaam kapot, want het was niet zijn wereld. Hij heeft uiteindelijk voor zichzelf gekozen." Hij denkt dat veel anderen op het verkeerde pad waren terechtgekomen. "Maar Will zit hier gewoon en doet zijn eigen ding."

Jan en Will Falize

Jan Falize uit de Venlose volkswijk Genooi groeide in de jaren '80 en '90 van de vorige eeuw uit tot een grote speler in de softdrugs scene. Steenrijk werd hij met de handel in Marokkaanse hasj. Zoon Will was voorbestemd om in zijn voetsporen te treden. Zijn jeugd was allesbehalve doorsnee. Hij groeide op in grote weelde, kwam met zijn vader in coffeeshops en ging mee als er geld de grens over gesmokkeld werd.
Het viel Will zwaar om in de schaduw van zijn succesvolle vader te leven, altijd en overal was hij de 'zoon van'. In zijn late puberteit begon Will zelf te handelen, maar op zijn 19e besloot hij om zijn eigen pad te volgen. Hij verliet Venlo en richtte zich op zijn creatieve ambities. Hij werd fotograaf en cameraman.

Eigen weg

Jan Falize werd uiteindelijk opgepakt en verloor al zijn geld en bezittingen. Desondanks is Will nog steeds op zoek naar de erkenning van zijn vader. "Iedere zoon wil van zijn vader horen: ik ben trots op je," zegt Lenssen. Falize: "Pap is geen man die dat met woorden doet. De ultieme daad is dat hij deze film met ons wilde maken. Dat is echt de code breken. Want waarom zou je dit anders naar buiten brengen, misschien wel reputaties schaden? Dat doe je alleen als je van je zoon houdt en hem wil steunen in zijn aspiraties als filmmaker."

Namen weggehaald

Tijdens het maken van de film zijn de twee regelmatig benaderd door mensen die in het verleden banden hadden met de vader van Falize en die niet in de documentaire genoemd willen worden. Als gevolg hiervan hebben de makers namen moeten weghalen en foto’s blurren. "Dat is uiteindelijk niet zo erg," zegt Horstenaar Lenssen. "Het is geen journalistieke film, geen aanklacht. De focus ligt op de relatie tussen vader en zoon."
'Mijn vader de hasjkoning' verschijnt 23 december op Videoland.