Sittardse historie met een muisklik op te zoeken

Archieffoto © ANP
Het vroege werk van Toon Hermans is nu met een muisklik terug te vinden op de nieuwe website Historie Sittard Geleen Born of HIS.
Daar staat inmiddels een tiental korte verhalen over historische plekken en gebeurtenissen in die regio.

Geen toeval

Het is natuurlijk niet toevallig dat dit weekend het levensverhaal van Toon Hermans voor het voetlicht wordt gebracht door de makers van HIS. De schouwburg in Sittard viert zaterdag dat de naam een jaar geleden werd veranderd in Toon Hermanstheater. Op de website HIS staat een korte levensloop van de bekende Sittardse cabaretier. Met veel foto' en programmaboekjes uit de periode dat 'Teun' nog louter een lokale bekendheid was.

Oudste revue

Zo is de oudste overgeleverde revuetekst te zien die Toon Hermans in 1935 maakte onder de titel Doe je mee. De lezer kan via een fotocollage alle huizen van Toon in Sittard zien. Het waren geen verhuizingen uit luxe, want het gezin Hermans werd geplaagd door faillissementen en armoede en kwam van een chique stadsvilla uiteindelijk terecht in een eenvoudig rijtjeshuis.

Laagdrempelig

HIS staat voor Historische Impuls Sittard-Geleen-Born maar kan ook gezien worden als afkorting van het woord historie. De makers die voortkomen uit de Vereniging Sittard Verleden willen de geschiedenis van de Westelijke Mijnstreek zo laagdrempelig mogelijk aanbieden aan een groot publiek. Coõrdinator Frank Hovens benadrukt wel dat er voor geïnteresserden meer te halen valt: "Voor mensen die meer willen weten kun je makkelijk toegang krijgen tot verdiepende informatie. Onder elk artikel staat waar je meer informatie kunt vinden over dat onderwerp."

QR codes

Het is de bedoeling dat er in de omgeving van Sittard QR-codes worden aangebracht op gebouwen en plekken. Door die te scannen komt een bezoeker meteen uit bij een verhaal dat in het verleden op die plek heeft gespeeld.

Galg

Op HIS staat nu een tiental vergeten verhalen . Zoals artikel stuk over de laatste Limburger die aan de galg is geëindigd. Dat was Johann Nathan uit Broeksittard die in 1859 op de Markt in Maastricht werd opgehangen vanwege de moord op zijn schoonmoeder. Andere verhalen die al gepubliceerd zijn gaan onder andere over de Romeinen in Grevenbicht, de autofabriek in Born, de heilige pater Karel Houben uit Munstergeleen en de holocaust. De bedoeling is dat de website HIS voortdurend wordt aangevuld met nieuwe verhalen uit de oude doos.