Top 2000: Elf keer Limburgstalig en 2,5 keer Floor Jansen

Floor Jansen met Nightwish, december 2022 © ANP
Voor John Tana en Jacques Vinders is dit jaar ondanks campagnes geen plaats in de Top 2000, maar de in Beegden opgegroeide Floor Jansen is opvallend genoeg 2,5 keer terug te vinden in de traditionele eindejaarslijst van Radio 2.
In totaal staan er vijf Limburgse artiesten in de Top 2000

Nightwish

Net als vorig jaar is Jansen de hoogst geplaatste Limburgse artiest. Samen met Henk Poort staat ze op nummer 68 met hun vertolking van The Phantom Of The Opera. Met de band Nightwish staat Jansen ook op nummer 389 met Élan. En bij datzelfde Nightwish zingt Jansen ook Ghost Love Score (197), maar omdat dit nummer oorspronkelijk is opgenomen met een andere zangeres tellen we deze maar half mee.

Afzwaaiers

Floor Jansen is dit jaar de enige Limburgse artiest in de lijst die niet in het dialect zingt. In eerdere edities vonden we bijvoorbeeld nog Benny Neyman terug met Waarom Fluister Ik Je Naam Nog, Pussycat met Mississippi, parttime-Munstergelener George McCrae met Rock Your Baby en zelfs Volumia! met Hou Me Vast, maar van die artiesten is al jaren geleden afscheid genomen.

Hofleverancier

Hofleverancier uit Limburg is dit jaar opnieuw Rowwen Hèze met acht noteringen. November staat op 256 het hoogst, gevolgd door De Peel In Brand (336), Limburg (526), De Neus Umhoeg (727), Auto Vliegtuig (736), Vlinder (867), Bestel Mar (1115) en als laatste 't Roeje Klied op 1610.

Waal oet Venlo en Remunj

Neet oét Lottum staat met Hald Mich 's Vas op nummer 494, iets boven plaatsgenoot Lex Uiting die met Nao 't Zuuje op nummmer 527 is terug te vinden. Roermondenaar Gé Reinders is ten slotte met zijn Blaosmuziek terug te vinden op nummer 1174.