Limburgse miniatuurwereld tijdens Wèntjerdruim

Miniatuurtentoonstelling in Sittard tijdens Wentjerdruim. © Joop Aerdts
Modelbouwers Jack Bukkems en Bert Senden exposeren een Limburgse miniatuurwereld tijdens Wèntjerdruim in Sittard.
"Ik ben er iedere dag tussen de vijf en zeven uur mee bezig", zegt Jack Buckems. Het is de achtste keer dat de modelbouwers hun werken tonen tijdens kerstevenement in het centrum van Sittard.

Leermeester

"Ik hou me vooral bezig met gebouwen uit Sittard-Geleen", vertelt Bukkems. "Ik heb een deel van het centrum al nagebouwd." Bert Senders is oorspronkelijk de leermeester van Jack. "Van hem heb ik dit vak geleerd", zegt Senden lachend. Nu maken ze al jaren deze tentoonstelling samen. "Als we al onze werken zouden willen laten zien, dan had deze ruimte twee keer zo groot moeten zijn", zegt Bert Senden.

Lovende reacties

Senden maakt vooral stations na uit regio Zuid-Limburg. "Het zijn stations die nog bestaan, maar ook die al verdwenen zijn. Ik heb bijvoorbeeld alle stations nagebouwd van het traject Heerlen-Maastricht." De reacties van bezoekers zijn volgens de heren lovend. "Ja dat is heel erg leuk en dat geeft je energie", zegt Bukkems. "Vaak komen de bezoekers een jaar later weer terug om te kijken wat we weer erbij hebben gebouwd", aldus Senden.

Zelf opmeten

De heren gebruiken foto's, tekeningen, dronebeelden en bouwtekeningen om de gebouwen zo precies mogelijk na te maken. Maar soms gaan ze ook zelf aan de slag met een meetlint. "Vooral de gebouwen rondom de Markt in Sittard heb ik zelf opgemeten. Ik heb aan eigenaren gevraagd of ik even binnen mocht komen om wat op te meten. Ik liet dan foto's van eerdere modellen zien zodat ze wisten dat ik serieus was", vertelt Bukkems. Ook Bert Senden ging weleens met een rolmaat op pad. "Ik kan me nog herinneren dat ik een keer op een zondag met mijn vrouw station Valkenberg heb opgemeten."

Veel geduld

Je moet er geduld voor hebben om zulke modelwerken te kunnen bouwen. Jack is een jaar bezig geweest met het nabouwen van de kerk. "Iedere dag was ik er wel zeker vijf uur mee bezig. Maar het moet in de detail te kloppen."