Peuterbieb Belfeld: dialect doorgeven aan de jongste jeugd

Een Limburgs leesplankje. © L1
Voorlezen in het dialect om zo de eigen taal door te geven aan de jongste jeugd. Dat gebeurde woensdagochtend in de Peuterbieb in Belfeld.
Jeroen & Joris, het duo dat wekelijks de gemeente Venlo doorgaat om peuters voor te lezen, las deze week in het dialect voor. Theatermaker Jeroen Marcelissen is zelf Venlonaar in hart en nieren maar deze omslag was zelfs voor hem een hele uitdaging. "Het boekje is in het Nederlands, dus dat was wel even hersenkraken om dat ter plekke te vertalen."

Brug slaan

De peuterbieb in het dialect is helemaal in de geest van de LEI-dag. Voor de bibliotheek was het snel duidelijk dat ze deel wilden nemen aan dit initiatief. "Als bieb willen we een brug slaan tussen verschillende talen", aldus Doortje Bongaarts. Zij is als leesconsulent werkzaam bij de bieb en erkent het belang van een opvoeding in de moedertaal. "In dit geval gaat het dus om het Limburgs dialect. Je merkt als kinderen daarmee worden opgevoed ze andere talen sneller onder de knie hebben."

Opvoeding

Een gegeven waar Marcelissen zich in kan vinden. "Ik voed mijn kinderen heel bewust in het dialect op. Nederlands leren ze wel op school", geeft hij aan. "Zelf ben ik deels in het Nederlands opgevoed. Mijn moeder komt uit Rotterdam dus vandaar, het dialect heb ik op school moeten leren."
Het doel van het initiatief is om van de LEI-dag een jaarlijks terugkerende feestdag te maken. Een doel wat op steun van zowel de bieb als Marcelissen kan rekenen. "Een beetje onze eigen Koningsdag."