Buren uit Maastrichtse volksbuurt verliefd op opera

Pieter Eijssen en Joke de Mos, operasterren uit Malpertuis © L1(Ruud van Broekhoven)
Buurtgenoten uit de Maastrichtse wijk Malpertuis spelen samen in een opera. In de buurtopera Malpertuis vertolken zij het leven in de wijk.
Dromen die voor veel buurtbewoners niet zomaar voor waargemaakt konden worden staat centraal in het verhaal. Buurtopera Malpertuis is een project van Opera Zuid.

Conservatorium

Pieter Eijssen woont al jaren in de buurt. Nooit heeft hij de kans gehad om naar een opera te gaan, laat staan dat hij er een rol in zou spelen. Ook bij buurtgenote Joke de Mos thuis was theaterbezoek niet vanzelfsprekend. Toch staan ze samen binnenkort met buurtgenoten en een ensemble van het conservatorium op de planken.

Dromen

Malpertuis is een arbeiderswijk waar veel verouderde huurwoningen staan en waar het gemiddelde inkomen lager ligt dan in andere wijken in Maastricht. Daardoor hadden de bewoners vaak geen geld voor dure theaterkaartjes. Ook andere dromen konden ze maar zelden verwezenlijken.

Confronterend

Met de productie willen Opera Zuid niet alleen deze theatervorm laagdrempelig aanbieden, maar ook het geluid uit de wijk laten horen. Volgens regisseur Tamara Jongerden van Opera Zuid is de voorstelling soms confronterend: "We praten met iedereen over zijn of haar dromen en dan hoor je dat veel levens niet altijd even makkelijk waren. Dat komt dan ook in de voorstelling. Al is het dan wel schouders eronder om het ook te kunnen zeggen, zingen of spelen."