30.000 euro extra voor zes Limburgse poppodia

Afbeelding ter illustratie © Istock
Het Prins Bernhard Cultuurfonds schenkt zes Limburgse poppodia elk 30.000 euro. Het geld gaat naar De Bosuil in Weert, ECI Cultuurfabriek in Roermond, Grenswerk in Venlo, Muziekgieterij in Maastricht, Nieuwe Nor in Heerlen en Poppodium Volt in Sittard.
Het fonds maakt in totaal 2 miljoen euro extra vrij voor de 65 poppodia die in Nederland zijn aangesloten bij de Vereniging Nederlandse Poppodia en -Festivals (VNPF).

Uitdagingen voor de cultuursector

Het Cultuurfonds constateert dat er voortdurend grote uitdagingen zijn voor de cultuursector: de inflatie, stijgende energiekosten, de nasleep van de corona-maatregelen en achterblijvende publieksaantallen. De poppodia worden daarbij extra hard geraakt omdat ze voor een groot deel afhankelijk zijn van ticket- en merchandise-inkomsten. Te lang een halfvolle zaal kan hen de kop kosten.

Verloren publiek terugwinnen

"We hebben gekeken waar we op dit moment gericht een extra investering kunnen doen om een verschil te maken voor jong publiek en jonge makers, op plekken waar het hele jaar door geprogrammeerd wordt. De popcultuur komt er vaak bekaaid vanaf in subsidieland dus hebben we hiervoor gekozen." aldus Cathelijne Broers, directeur van het Prins Bernhard Cultuurfonds.
Het geld is bedoeld om in te zetten voor (marketing) initiatieven om het verloren publiek terug te winnen en/of jonge experimentele makers te kunnen blijven programmeren.