Run op kaarten 11vande11 2023: website na een uur overbelast

Dit jaar werd voor de eerste keer het evenement in Roermond georganiseerd. © Graatje Weber
De kaartverkoop voor de 11vande11 2023 in Roermond ging maandag zo hard dat de website na slechts een uur al overbelast was.
Zo'n 2000 mensen stonden een uur na het startschot om 12.12 uur al in de wacht voor een kaartje voor het carnavalsfestijn.

Server overbelast

De server kon het door overbelasting niet meer aan, waardoor de website niet meer optimaal werkte. Toch hoeft niemand zich zorgen te maken: alle aanvragen, ook de vastgelopen aankopen, worden ingewilligd. Dat verzekert de organisatie van de 11evande11e.
De Sjeng Kraft Kompenei (SKK), die het evenement jaarlijks organiseert, had deze toestroom niet verwacht. Het is namelijk voor het eerst dat de organisatie elf maanden van tevoren begint met een vroege voorverkoop, in plaats van de gebruikelijke zes weken.

Een derde van kaarten verkocht

Zo'n een derde, 6000 van de 16.500 kaarten, zijn tot nu toe verkocht. "Maar waarschijnlijk zitten we daar al overheen. Het heeft dus goed uitgepakt", aldus Marcel van Eeghem van de SKK. Ondanks de technische mankementen was de vroege voorverkoop een bewuste keuze, zo vertelt Van Eeghem. "We zagen voorheen dat het in de laatste twee weken zo rap ging met de kaarten, dat we dachten: we moeten dat zien te spreiden. Er moet een oplossing komen."

Verklaring voor animo

Dat nu al een stormloop op de kaarten is, wijt de organisatie aan een aantal zaken. Onder andere het succes van dit jaar in Roermond speelt mee. "Mensen willen daarnaast zekerheid, dus kopen nu al een toegangsbewijs. Daarbij komt dat 11 november volgend jaar op een zaterdag valt."

Gedwongen entree

"We zijn een evenement dat afgelopen 20 jaren zonder entree heeft gewerkt. Het is nooit de intentie geweest om entree in te voeren, maar we zijn gedwongen door de situatie", waarbij Van Eeghem op de coronacrisis hint. Toch is de moeilijke tijd, waar inflatie en energiecrisis nu nog eens bijkomen, geen gevaar voor het prijskaartje. "Er wordt niet aan de prijs 11,11 euro getornd. We bevriezen het bedrag, zeker voor dit jaar."

Meer kaarten

Er zijn komend jaar 1000 kaarten meer dan eerder te vergeven. Door een slimmere invulling van het plein kunnen er meer mensen terecht. "We zouden in theorie eigenlijk nog meer mensen kwijt kunnen, maar we kiezen voor kwaliteit en niet kwantiteit. Daarbij worden alle looproutes van A naar B en veiligheid gewaarborgd."