ECI Cultuurfabriek wil kinderen cultuur cadeau doen

ECI Cultuurfabriek in Roermond © Jean-Pierre Geusens
De ECI Cultuurfabriek in Roermond wil kinderen uit arme gezinnen een cultureel uitje cadeau doen. Daartoe is deze week een donateursactie gestart.
Onder het motto 'Geef een kind cultuur cadeau' kunnen mensen kaartjes kopen die dan door ECI worden geschonken aan kinderen en jongeren die het financieel niet breed hebben.

Uitgestelde koffie

Directeur Margo de Kock van de ECI verwijst naar het principe van de 'uitgestelde koffie': "Dat is in Amerika ontstaan. Als je een koffie bestelde, kon je ook nog een extra koffie afrekenen voor bijvoorbeeld een dakloze. En die dakloze kon dan weer binnenlopen met de vraag 'hebben jullie nog uitgestelde koffie?' Dat vind ik zo'n mooi idee dat ik dacht: zou het niet leuk zijn om dat ook in het theater te doen?"

Corona

Volgens De Kock is het hard nodig dat de cultuursector juist nu kinderen en jongeren aan zich probeert te binden. "Cultuureducatie begint zo vroeg mogelijk. Maar de afgelopen twee coronajaren waren rampzalig. Schoolvoorstellingen die niet door konden gaan, muziekvoorstellingen, festivals, noem maar op. Terwijl je juist op jonge leeftijd al met de wereld van cultuur in aanraking zou moeten komen. En daar is nu de huidige economische crisis bovenop gekomen, waardoor kinderen en jongeren met beperkte financiële middelen niet meer met met cultuur in aanraking komen."

December

Mensen die willen doneren kunnen een of meerdere kaartjes kopen van 15 euro, "de gemiddelde prijs van een kaartje voor het theater," aldus De Kock. De bijdragen komen bij de ECI in een pot terecht, die gebruikt wordt om de kaartjes voor de jeugd mee te financieren: "December is een goeie maand hiervoor, maar ook volgend jaar wil ik hier zeker mee doorgaan. Na de feestdagen gaan we aan de slag met serviceclubs en het bedrijfsleven, vanuit de insteek; wil je iets doen, neem dan bijvoorbeeld 50 kaarten af."

Maaspoort

Ook theater de Maaspoort in Venlo startte een aantal maanden terug een actie om kinderen gratis binnen te laten als 'gebaar naar de samenleving in een tijd van almaar stijgende prijzen'. Dat wordt betaald door partners van het theater én door mensen die een kaartje afrekenen voor iemand anders. De actie van de ECI in Roermond werkt (ook) met individuele donateurs. Margo de Kock: "Ik geloof heel erg in de kracht van één iemand die iemand anders helpt. We zijn pas nét begonnen met de actie, maar er komen al bedragen binnen."