Archiefopnames teruggevonden: al in 1955 oer-LVK

Sinds 1945 heeft Limburg een regionale omroep © Istock
Al in 1955 werd er een proto-LVK gehouden. Een tot nu toe onbekende opname uit die tijd van een wedstrijd voor het beste carnavalslied van Limburg, is teruggevonden in het radio-archief van L1.
De ROZ, de Regionale Omroep Zuid, organiseerde deze wedstrijd met als titel 'Limburgs Carnavals Landjuweel' op 11 januari 1955. Er deden 19 vastelaovesliedjes uit heel Limburg mee, met volgens krantenberichten nog zes buiten mededinging.

Winnaar

De carnavalsliedjeswedstrijd wordt in 1955 gewonnen door Maastricht. Het betreft het liedje Bij mien tant Katrien, ingezonden door Stadsvastelaovendsvereineging De Tempeleers en gemaakt door Harrie Loontjens. Juryvoorzitter, dichter en historicus Anton van Duinkerken noemt in de opname nog drie liedjes die van de jury een eervolle vermelding krijgen. Dat zijn De Voetbalprof van de Kirchröatsjer Vasteloavends Verain Alaaf Kirchroa 1936, Het Orgelke van Sjtadsvastelaovesvereniging D'n Uul Remunj en Koêba door het Venloosch Vastelaovesgezelschap Jocus.

Pre-LVK

"We hebben in het verleden wel eens een pre-LVK ontdekt in het radio-archief uit 1957", zegt Tom Doesborg, cultuurredacteur bij L1. "Die wedstrijd heette Prijsvraag ROZ Limburgs Carnavalslied 1957 en werd destijds gewonnen door Wiel Stienstra en Fons Ruwette met het Heerlense liedje Limburg lieët zich huure. Maar we wisten niet dat er ook al in 1955 een poging is gedaan om het beste vastelaovesliedje van Limburg uit te roepen", aldus Doesborg.

Glasplaat

De opname bleef onbekend omdat die in het archief is opgeslagen onder de titel 'Carnavals Landjuweel', zonder verdere informatie dat het om een liedjeswedstrijd ging. "Je moet je voorstellen dat de originele opname op een glasplaat heeft gestaan die zo’n 25 jaar geleden is overgezet op een cd", legt Doesborg uit. Deze cd’s zijn vervolgens overgezet naar het digitale L1-archief maar dat overzetten is niet bij alle cd’s gelukt vanwege onder andere cd-rot of andere technische problemen. "En laat dat nu juist bij deze opname uit 1955 zijn misgegaan", legt Doesborg uit. De regionale omroep is onlangs een werkgroep gestart die een poging doet om deze oude ROZ-opnames alsnog te digitaliseren. "En voila, het levert meteen de ontdekking op van een soort LVK uit 1955", aldus Doesborg.
Zaterdag 10 december is de archiefopname te horen in radio-programma Plat-eweg (13:00-16:00uur)