Autopia in Sittard: de auto is vriend, vrijheid en vervuiler

Tentoonstelling Autopia in De Domijnen in Sittard. © L1 (Joop Aerdts)
In Nederland hebben we zo’n negen miljoen auto's. Dat de vierwieler veel meer is dan alleen een vervoermiddel wordt duidelijk in de tentoonstelling Autopia in De Domijnen in Sittard.
In de tentoonstelling vertaalt kunstenaar Olaf Mooij zijn visie van auto op een abstracte en creatieve wijze.

Uithangbord

De auto is niet meer weg te denken. Het is een een uithangbord, een maatje en een voorwerp dat ons het gevoel van vrijheid geeft. Maar de auto kent ook zijn negatieve kanten. We kunnen niet meer zonder en de komst van de auto heeft veel invloed op het milieu. "Het hele ouvre van Olaf Mooij is toegewijd aan de auto", zegt curator Anne Berk. "Hij laat in zijn werken zien wat de auto met ons al mens doet. Het roept vaak een emotie bij ons op. Maar de gevolgen van de komst van de auto proberen we ook duidelijk te maken." Zowel de positieve als demonische kant van dit technologische object komt aan bod.

Temple of Doom

Rondom de 'Temple of Doom' (drie carrosseriën van een Volkswagen Kever met daarin een cilinder gevuld met benzine) worden bezoekers geconfronteerd met de huidige plek van de auto in onze wereld. Naast de tempel hangt een groot scherm met daarop een enorme lange file. "We proberen te laten zien dat de auto ons als het ware heeft overgenomen", zegt Berk.

Carcheologie

En het gaat zelfs nog verder: "Mooij heeft ook nagedacht over wat er overblijft van de auto als de mensheid niet meer bestaat. Op een fantasierijke manier laat hij zien dat de auto kan voortbestaan. Dat wordt duidelijk in het tentoonstellingsgedeelte 'Museum van Carcheologie.'" Een voormalige boerderijsilo is opgebouwd tot een soort laboratorium waar delen van auto's op sterk water staan. "Hier plant de auto zichtzelf voor."