Limburgers hopen op plek Top 2000: 'Maken geen enkele kans'

John Tana in de Kaasbar in Maastricht © John Tana
Veel Limburgse artiesten ambiëren een plek in de Top 2000, de befaamde hitlijst van NPO Radio 2. Onder andere chansonnier John Tana en zanger Jack Vinders wierven de afgelopen dagen online stemmen, om zo een felbegeerd plekje op de lijst te bemachtigen.
"Ik denk dat ze geen enkele kans maken", zegt docent aan het Conservatorium Maastricht Sander Ruijters maandag in televisieprogramma L1mburg Centraal. "Maar het is fantastisch dat ze het doen."

Shortlist

Dat hij niet positief naar hun kansen kijkt, is zeker niet omdat Ruijters de muziek van deze artiesten niet op prijs stelt. "Zij zijn landelijk te onbekend, en er zijn heel veel lokale artiesten die wij weer niet kennen." Om in de hitlijst te komen, kunnen Vinders en Tana volgens de muziekdocent het beste proberen om de shortlist te halen, waardoor meer mensen op je stemmen.
Ook onder zijn studenten leeft de Top 2000, zegt Ruijters. John Tana heeft hij nog niet voorbij horen komen, alhoewel zijn studenten het 'cult' vinden. "Daar viert Toto bijvoorbeeld hoogtij, er wordt fel gediscussieerd."

Hald Mich 's Vas

In de Top 2000 staan jaarlijks meerdere Limburgse platen. Eén van de succeshebbers is Hald Mich 's Vas van Neet oét Lottum, dat voor het eerst in 2005 een plek behaalde. Zanger Frans Pollux kan zich dat moment niet meer herinneren, en had dan ook niet zoals Tana en Vinders reclame gemaakt. "Het was geen actie van ons ofzo, je had niet het idee dat je zoiets kon sturen", reageert hij. Het succes van de plaat helpt hem nog geregeld. "Het heeft zeker wat opgeleverd. Het is een manier om een gesprekje op gang te brengen, een soort van erkenning."

Harold K en Carboon

Andere Limburgse artiesten die de lijst geregeld halen, zijn Rowwen Heze, Lex Uiting en Floor Jansen. Muziekdocent Ruijters kijkt met veel spanning uit naar de hitlijst van 2022. Elk jaar komen en vertrekken volgens hem zo'n 60 tot 80 nummers. Op wie hij zelf heeft gestemd? Zijn voorkeur gaat uit naar Harold K en Carboon. Bovenaan zijn lijst prijkt in ieder geval geen Bohemian Rhapsody: "Stem toch eens wat anders."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!