Handen in het haar? Met deze tips is je gedicht zo klaar

Bregje Boer geeft tips voor het schrijven van sinterklaasgedichten © Istock/L1
Zit je met je handen in het haar omdat je geen inspiratie hebt voor je sinterklaasgedicht dit weekend of ben je nog niet verder gekomen dan 'De Sint zat te denken wat hij Anja of Soufian zou schenken'? De Maastrichtse schrijver Bregje Boer heeft tips.
Zij krijgt ieder jaar opnieuw veel mensen aan de deur voor hulp.

Frustratie

"Je merkt dat mensen snel gefrustreerd raken omdat ze het goed willen doen en ook nog eens last hebben van tijdsdruk. Het creatief kunnen rijmen en variëren met woorden is helaas niet iedereen gegeven. Maar zodra je het door hebt is het eigenlijk helemaal niet zo moeilijk." Boer beaamt dat creatief schrijven een vak apart is. Maar om iedereen die momenteel kampt met sinterklaasgedicht-stress een beetje op weg te helpen, heeft de schrijver uit Maastricht een aantal handige tips.

Tip 1: kennis over de ontvanger

Zorg dat je zoveel mogelijk te weten komt over de ontvanger. Wat zijn of haar hobby's, werk, leuke én minder leuke eigenschappen. Hoe meer je weet hoe makkelijk je er over kunt rijmen. Weet je niet zoveel over je getrokken lootje? Bel, mail of app vrienden, familie of kennissen voor meer informatie.

Tip 2: kom in de stemming

Zorg dat je helemaal in de stemming komt. Leg wat pepernoten op tafel, zet het Sinterklaasjournaal of sinterklaasmuziek aan voor inspiratie en warm jezelf op met een kop warme chocolademelk. Op deze manier zorg je ervoor dat je lekker in de sfeer komt en even alleen maar bezig bent met jouw gedicht. Mocht je alsnog vastlopen, loop dan even een blokje om en haal een frisse neus. Dan zie je vaak dat er ruimte in het hoofd ontstaat en dat de puzzelstukjes vanzelf in elkaar vallen om weer verder te kunnen gaan.

Tip 3: gepaard rijmen

Je hebt een lijstje gemaakt met allerlei onderwerpen en eigenschappen over de ontvanger. Probeer vervolgens per onderwerp twee regels te schrijven die op elkaar rijmen. Dat noem je gepaard rijmen. Als je op deze manier te werk gaat, heb je als snel een aardig gedicht op papier staan.

Tip 4: pakkende intro

Nu is het tijd om de puntjes op de i te gaan zetten. Schrijf een pakkende introductie om gelijk met de deur in huis te vallen en indruk te maken op jouw ontvanger. Dus niet: "De Sint zat te denken wat hij Paul of Isra zou gaan schenken." Probeer te kijken naar de onderwerpen die je hebt en probeer meteen de essentie van jouw gedicht in de eerste zin te verwerken. Sluit het gedicht vervolgens af met een hint naar het cadeau dat je gaat geven. Zet jouw gedicht in een leuke layout met bijvoorbeeld wat pepernoten of Sint en Pieten op de achtergrond en verwerk het lettertype in een sierlijk handschrift.

Tip 5: gouden tip

Als je er echt niet uit komt met het rijmen, gebruik dan gerust een rijmwoordenboek. Op het internet kun je verschillende rijmwoordenboeken vinden waarbij je kunt zien welke woorden rijmen op de zin die je geschreven hebt. Als het nog steeds niet helemaal past, probeer dan op zoek te gaan naar synoniemen en zoek vervolgens weer in het rijmwoordenboek of het nu wel past. Bij het toepassen van deze methode zal het je verrassen wat voor een leuke zinsconstructie hier uit kunnen rollen.