Limburgse dirigent wordt militair

In de HaFaBrawereld kennen mensen hem zwaaiend met een baton. Maar afgelopen weken verruilde dirigent Jos Zegers het stokje voor een wapen.
De Limburgse dirigent moest namelijk de Algemene Militaire Opleiding Reservisten Basis volgen, een verplicht traject wanneer je een functie -anders dan beroepsmilitair- gaat vervullen voor defensie; ook als dirigent.
De 39-jarige Zegers stapte afgelopen jaar over van het Bundespolizeiorchester München naar Fanfare Bereden Wapens in Vught, ceremonieel onderdeel van defensie. Per 1 oktober trad hij op papier in dienst, maar voorwaarde was dat hij de militaire basisopleiding zou volgen.

Blubber

"Het was best pittig, je bent van zes uur 's ochtends tot elf uur 's avonds in touw", zegt Zegers. "Je staat continu aan, dus het was niet alleen fysiek maar ook mentaal zwaar. Alles gaat op tijd, ook het eten en slapen." Toch kon de militair-in-spe er ook erg van genieten. "Ik heb er wel vriendschappen aan overgehouden. Er waren nog andere muzikanten uit Assen die de opleiding moesten volgen. Als je zo intensief door de blubber gaat met elkaar dan groei je wel naar elkaar toe, ook met het kader", vertelt hij.

Opleiding

Luitenant David was betrokken bij de training van de groep waar Zegers in zat. "De opleiding die wij verzorgen heet de Algemene Militaire Opleiding Reservisten Basis. Deze opleiding duurt twee weken en is erop gericht om reservisten klaar te stomen om een start te kunnen maken binnen defensie. Daarna zullen ze bij de eenheid waar ze komen te werken verder worden opgeleid zodat zij hun taak binnen het werkveld kunnen uitvoeren", zegt hij.

Militair

Of je dus IT-specialist, dirigent of militair wil worden binnen defensie; je moet een militaire basisopleiding doorlopen waarin onder andere hindernisbanen, wapengebruik, militaire kennis en contactgevechten worden getraind. "Pas na het afronden van deze basisopleiding mag iemand de rang en het uniform dragen. Daarnaast moet de inzetbaarheid ieder jaar op peil blijven door middel van een jaarlijkse conditieproef en het bijhouden van de militaire basisvaardigheden. Jos is dus wel een militair maar zijn werk als militair bestaat uit het werk als dirigent", aldus luitenant David.

Officier

Het ligt niet in de lijn der verwachting dat Zegers wordt ingezet wanneer er een acute oorlogsdreiging is. Wel kan hij assisterend worden ingezet bij nationale rampen. Bovendien moet hij bovenop de basisopleiding nog een vervolgopleiding volgen; namelijk de officiersopleiding voor reservisten, omdat hij de fanfare leidt. En hoewel het twee zware weken voor hem waren, vreest hij een vervolg niet. "Het had ook iets heel moois, het moment dat je samen op bivak bent, onder een heldere sterrenhemel een wild zwijn ziet. Ik heb geen moment gehad dat ik het niet meer trok, je houdt elkaar ook vast." Een carrière als beroepsmilitair ambieert hij echter niet, zo laat hij weten.

Bereden Wapens

Bereden Wapens, een orkest bestaande uit 23 muzikanten, speelt militair ceremonieel. Dat wil zeggen dat ze worden ingezet bij huldigingen, beëdigingen, veteranendagen en bijvoorbeeld op Prinsjesdag. Daarnaast is Zegers ook nog hoofdvakdocent HaFaBra, directie aan het conservatorium van Maastricht en muziekproducer van zijn eigen Lo-Fi electro-indie act Pixie Dust.