‘Nieuwe’ CD van troubadour Joep Rademakers

Cd-presentatie Joep Rademakers CD in de L1-studio © Cd-presentatie Joep rademakers in de L1-studio
Een langgekoesterde wens van dialectmuziekverzamelaar André Bloemen, overleden in 2017, gaat eindelijk in vervulling: er komt een CD met het complete jaren '60 repertoire van de Schinveldse troubadour Joep Rademakers. De CD werd afgelopen weekend gepresenteerd in het L1-radioprogramma Plat-eweg.
Rademakers, vaak in een adem genoemd met tijdgenoten Jo Erens, Frits Rademacher, Harry Bordon en Sjef Diederen nam tussen 1960 en 1965 in Hilversum 16 liedjes op op het nationaal vermaarde Decca-label. Dat deed hij met orkesten onder leiding van grootheden als Sjeng Kraft, Ger Daalhuisen en Jan Theelen. Later deed hij dat in Weert in de Telstar studio’s van Johnny Hoes nog eens over.

Tikjes en krasjes

Bij beluistering van beide opnamesessies viel het programmamaker Henk Hover op dat er een groot verschil zit tussen beide opnameseries. In zijn voorwoord in het CD-boekje schrijft hij: De rijkheid van de opnames verrast me. Ondanks de tikjes en krasjes sprankelen de opnames alsof ze gisteren gemaakt zijn. Daarmee laten ze de latere heropnames uit de jaren 70 en 80 verbleken.
Muziekverzamelaar André Bloemen pleitte jaren geleden al voor heruitgave van de opnames van zestig jaar geleden. In zijn radiorubriek Oet de aw doas in het L1-radioprogramma Plat-eweg legde hij de Decca-singles regelmatig op de draaitafel.

Dochter Brigitte

Toen er in 2001 initiatieven in Schinveld ontstonden om het 90ste geboortejaar van Joep feestelijk te vieren, kwamen ook de plannen voor een cd weer op tafel. Dochter Brigitte Rademakers benaderde Henk Hover van L1 met het idee, en die schakelde op zijn beurt Robert Loozen platenmaatschappij Marlstone in om de mogelijkheden te onderzoeken. Hij kon rechten voor de muziek verwerven en zo de basis leggen voor de CD.

Archiefopnames

De resterende minuten op de cd worden ingevuld met archiefopnames uit het archief van omroep L1. Daaronder ook een onbekende opname ’t dertieënde ongeluk . Al ver voor de Decca-sessies stond Joep al voor de microfoon van de Regionale Omroep Zuid in Maastricht. De archiefopnames op de Cd bestrijken de periode van 1956 tot 1983.
Ook een plaatopname van het nummer Opa en oma zint ummer zaat van krant De Nieuwe Limburger uit 1971 staat op het album. Veel van de liveopnames zijn gemaakt tijdens een zitting. De interactie met het publiek geven een mooie indruk van de manier waarop Rademakers –vaak met licht ontstemde gitaar- zijn publiek wist te bespelen.

Joep-evenementen

Op 5 mei 2023 vinden de destijds uitgestelde evenementen van de stichting Joep 90 eindelijk doorgang. Op die datum verschijnt ook de uitgebreide Joep-biografie van historicus Jo Reijnders.
In de feesttent van de Jonkheid zullen Schinveldse (gelegenheids-)artiesten werk van Joep ten gehore brengen én er wordt een Joep-gedenkteken, gemaakt door kunstenaar Twan Lendfers onthuld.