Drukte in muziekstudio: nog twee weken de tijd

Marlstone Music in Ulestraten © L1
Nog iets meer dan twee weken en dan sluit de inzendtermijn voor het LVK. In studio Marlstone Music wordt hard gewerkt om alle vastelaovesnummers op tijd af te krijgen.
Hoeveel nummers arrangeur Joep Servais dit seizoen al precies heeft gemaakt, weet hij niet meer. "Ik schat tussen de veertig en vijftig", zegt hij.

Topdruk

Tot en met 4 december kunnen vastelaovesgroepen en -artiesten hun liedje insturen naar het Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer. Iedere Limburgse artiest wil in februari de Bertha Paulissen trofee winnen, de prijs voor het beste vastelaovesliedje van het seizoen. De twee maanden voor de inzenddatum is het topdruk in de studio in Ulestraten.

Na de zomervakantie

"In het voorjaar zijn de meeste mensen nog niet bezig met vastelaovend. Vaak nadat ze terugkomen van een zomervakantie komt de inspiratie en het idee om maar weer eens een vastelaovesnummer op te nemen", zegt arrangeur Servais. "Vandaar dat we in een korte tijd vaak meer dan honderd nummers moeten arrangeren en dat zorgt soms voor stress. Maar we gaan het allemaal afkrijgen, ondanks dat we met sommige nummers nog zelfs moeten beginnen."

Tien tot twaalf nummers per dag

De arrangementen worden door verschillende muzikanten één voor één ingespeeld. "Ik speel zo'n tien tot twaalf nummers in op een ochtend", vertelt trompettist Jos Gijzen. "In totaal speel ik ongeveer honderd partijen in, denk ik. Ik vind ze ook allemaal even leuk om te doen. Of het nu een Waltz is of een up-tempo-nummer." Naast het trompetspelen arrangeert Gijzen in de studio en speelt hij in een feestband. "Ik denk dat het grote voordelen heeft. Deze muziek hoef je niet heel netjes in te spelen en moet lekker knallen. Die ervaring leer als je dat live moet doen."

Lange dagen

"We beginnen laatste tijd ongeveer om negen uur en we werken vaak door tot 11 uur 's avonds", zegt Servais. Na de vastelaovend wordt het volgens de arrangeur pas echt rustig. "Ja, de aanvragen voor een carnavalsnummer lopen vaak na de sluitingsdatum van het LVK nog door. Pas in het voorjaar hebben we wat meer ruimte voor andere projecten. Vervolgens in juni begint langzaam weer het nieuwe vastelaovesseizoen", aldus Servais.