Onbekend liedje troubadour Joep Rademakers ontdekt

Troubadour Joep Rademakers op de hoes van een EP uit 1967 © Archief Familie Rademakers
Een onbekend nummer van de Schinveldse troubadour Joep Rademakers is ontdekt tijdens onderzoek voor een historische verzamel-CD.
Programmamaker Henk Hover vond het nummer ’t Dertieënde Ongeluk in het L1-archief.

Humoristisch

Rademakers was als troubadour al in de jaren 50 actief net zo actief als de andere grote Limburgse troubadours Jo Erens , Frits Rademacher en Harry Bordon. Rademakers liedjes onderscheiden zich vooral door hun humoristische inslag. De toenmalige Regionale Omroep Zuid, nu L1, zag al snel het talent van d’r Joep. In 1956 stond hij niet alleen bij de Limburgse omroep achter de microfoon maar trad hij ook op voor BRT-Radio Hasselt, Radio Luxemburg en in Hilversum bij de KRO. In 1976 won Rademakers de prestigieuze Jo Erensprijs.

146 liedjes

In de privéarchieven van Joep Rademakers zijn in totaal 146 liedteksten bewaard gebleven. Slechts een fractie daarvan is vastgelegd op geluidsdrager. Ter gelegenheid van de 90ste geboortedag van Joep in 2021 ontstond het idee om de oude Decca-opnames onder het stof vandaan te halen en opnieuw uit te brengen.

Archieven

Naast deze 16 plaatopnames was er nog voldoende ruimte om een flink aantal opnames uit het ROZ-archief toe te voegen aan de CD. Struinend in de omroeparchieven dook een nieuwe opname op. "De eerste archiefopnames van de omroep staan op zogenaamde glasplaten, dat zijn zelfgesneden grammofoonplaten waarop uitzendingen bewaard werden. En latere opnames staan op NA-banden", legt Henk Hover uit. "Die platen zijn enkele jaren geleden allemaal gedigitaliseerd, maar de NA-banden met muziek staan opgeslagen in een archief in Elsloo. Soms klopt de bijgevoegde achtergrondinformatie niet waardoor er ineens een nieuw liedje opduikt."

Ongeluk

Het onbekende nummer ’t Dertieënde Ongeluk werd op 3 juli 1976 opgenomen in de ROZ-studio aan de Bankastraat in Maastricht. Bij die gelegenheid nam Joep nog drie andere liedjes op. In de papieren archieven van Joep Rademakers staat het jaartal 1972 vermeld bij de betreffende liedtekst. Alle nummers zijn te horen op de CD D’r Joep, Zieen Jòng Jaore die zaterdag 19 november wordt gepresenteerd in L1-Radioprogramma Plat-eweg.

Vakmanschap

De eerste plaatopnames maakt Rademakers voor het befaamde DECCA-label in 1960. Hij neemt een reeks singles op met orkestleiders als Ger Daalhuisen, Jean Kraft en Jan Theelen. "Die Decca-opnames zijn verrassend mooi van klank. De arrangementen en de orkestopnames zijn gemaakt met een groot vakmanschap. Als je dat vergelijkt met de latere heropnames in de Telstar-studio’s dan is er een groot verschil te horen", legt Henk Hover uit.

Piratenhits

"In de jaren '70 vroeg Telstar-platenbaas Johnny Hoes aan Joep om de bekende nummers opnieuw op te nemen", gaat hij verder. "Als je naar die opnames luistert dan hoor je een relatief klein orkest en redelijk eenvoudige arrangementen. Deze Telstar-opnames werden eind jaren ’70 uitgebracht en overvleugelden als het ware de oorspronkelijke plaatopnames. Mede door de opkomst van de radiopiraten in die tijd scoorde Rademakers een aantal Limburgse hits. Denk daarbij aan liedjes als De Biste Sjöt, Doee Erme Papa en Engel Woeë Mot Dat Héér.

Biografie en feestweekend op komst

In Joeps geboorteplaats Schinveld werkt historicus Jo Reijnders aan een uitgebreide biografie van Rademakers. Ook komt er een Schinvelds Joep-evenement op 5 mei 2023.