Celine Daemen wint belangrijke Zwitserse prijs voor Eurydice

Afbeelding ter illustratie
Celine Daemen uit Schimmert heeft de Reflet d’Or gewonnen. Dit is een Zwitserse filmprijs, vergelijkbaar met een Gouden Kalf in Nederland. Ze won de prijs met haar VR-voorstelling 'Eurydice'.
Zij won de prijs in de categorie 'Best Immersive work'. De uitreiking vond zaterdagavond plaats in Genève. Celine woonde de uitreiking bij via videoverbinding. Aan de prijs is een geldbedrag verbonden van 10.000 euro. "Dit stelt mij in staat om in de toekomst nieuw werk te ontwikkelen. Hier heb ik heel veel zin in", laat Celine Daemen weten.

Virtual reality opera

Eurydice is een virtual reality opera: een opera die je beleeft in de virtuele wereld, met behulp van een VR-bril. Regisseur Celine Daemen neemt de toeschouwer mee op een hypnotiserende reis, geïnspireerd op de aloude mythe van Orpheus en Eurydice. "In VR zie je in een soort wateroppervlak een levenloze vrouw liggen. En als je dan goed naar deze vrouw kijkt, zie je dat haar huid van haar schim begint af te knappen, dus eigenlijk van haar oneindige ziel. Ze heeft een schaduwachtige figuur in zich die de hele tijd aan het zingen is. Zij zingt een oneindige melodie. En met die melodie trekt zij de toeschouwer steeds dieper het niet in, of de onderwereld in. Je ziet die schim door een deurtje glippen. Als toeschouwer kan je achter haar aan lopen. En dan kom je in een soort van labyrint van gangen terecht."

Ontroerd

Celine Daemen was blij verrast door de internationale aandacht. "Ik vind het super ontroerend om te zien dat de voorstelling, waar we met zoveel liefde en aandacht aan hebben gewerkt, het zo goed doet. Ik ben er super trots op."
"In de zomer werd Eurydice geselecteerd voor het festival in Venetië. Daar werd de VR-voorstelling bezocht door veel internationale programmeurs en vielen we enorm in de smaak. Sindsdien is de boel internationaal geëxplodeerd", vertelt Daemen.

Meer nominaties

Eerder was ze al genomineerd voor de prestigieuze Venice Immersive van de Biënnale in Venetië.. Ook heeft ze een nominatie te pakken voor een prijs op het Red Sea festival in Saudi Arabië. Er is dus veel internationale aandacht voor haar werk.