Huub Stapel: 'Niet schuldig aan grensoverschrijdend gedrag'

Huub Stapel. © ANP
Huub Stapel kan zich totaal niet vinden in het beeld dat actrice Maryam Hassouni schetst van de film- en televisiewereld; een racistisch en seksistisch systeem. Ook zegt hij dat hij zich gedurende zijn veertigjarige carrière nooit schuldig heeft gemaakt aan grensoverschrijdend gedrag.
Dat vertelde hij in het radioprogramma L1 Cultuurcafé.

Flikken Rotterdam

Aanleiding is het verschijnen van het boek Wat the fak van actrice Maryam Hassouni, waarin zij grensoverschrijdend gedrag in de theater- en filmwereld aan de kaak stelt. Hassouni acteerde samen met Huub Stapel in de AVROTROS serie Flikken Rotterdam. Die serie zou ze hebben verlaten vanwege het tirannieke gedrag van een tegenspeler.

Onberispelijke reputatie

Sinds het verschijnen van het boek wordt er in diverse media druk gespeculeerd over de naam van deze tegenspeler, en daarbij valt geregeld de naam Huub Stapel. Hij is één van de drie mannelijke tegenspelers van Hassouni in die serie. "Dit is strontvervelend", zegt hij daar zelf over. "Strontvervelend. Want ik heb echt een onberispelijke reputatie. Alle mooie meisjes - van Chantal Janzen tot Nicolette van Dam tot Sylvie Meis tot Debbie Petter - heb ik of les gegeven of geregisseerd. En ik ben nooit in de buurt van ze geweest. Omdat ik op de Toneelschool een heel slecht voorbeeld heb gehad van een leraar die altijd aan de meisjes zat."
"Het personage in het boek heet Henk, ik ben Huub. Dat is dezelfde beginletter, dus dan denken ze 'waar rook is, is vuur' en zo wordt mijn naam genoemd." Stapel vindt dat Hassouni in haar boek beter wél namen had kunnen noemen, om speculaties te voorkomen. "Ik heb gezegd: Jij zorgt ervoor dat je geen namen noemt. Daarmee ben ik dus niet vrijgepleit. En omdat dit gebeurt, moet ik mezelf gaan vrijpleiten, dat is toch de omgekeerde wereld?"

Verziekt systeem

In haar boek schrijft Hassouni dat de film- en televisie industrie verziekt is. Het systeem moet veranderen, meent zij. Eerder dit jaar stelde de Raad voor Cultuur al in een rapport dat grensoverschrijdend gedrag in de cultuur- en mediasector een hardnekkig en urgent probleem is dat niet eenvoudig kan worden opgelost. Het gaat dan om seksuele intimidatie en misbruik, pestgedrag, racisme, seksisme, discriminatie en andere vormen van ongewenst gedrag, die zorgen voor een onveilige werkomgeving.
Toch herkent Stapel zich niet in de woorden van Hassouni. "Ik heb meer dan 140 rollen gespeeld. Ik denk misschien wel 100 rollen in film en tv-series. Zelf heb ik nooit iets geconstateerd van wat er in dat boek staat; dat de film- en tv-industrie is verziekt door intimidatie, machtsmisbruik of seksueel misbruik. Daar heb ik nooit iets van meegemaakt."

Van alle smetten vrij

"Ik ben van alle smetten vrij, ik heb nooit iets gedaan wat niet in de haak is, dat kun je aan iedereen vragen. Er is geen enkele actrice of tegenspeelster ooit geweest, van Monique van de Ven tot Renée Soutendijk tot Johanna ter Steege, die ooit hebben gezegd: 'die Huub, daar moet je voor oppassen'. Ik denk dat als dit ooit was gebeurd in de afgelopen veertig jaar, dat ik nu allang geen werk meer had gehad."

L1 Cultuurcafé

L1 Cultuurcafé is het kunst- en cultuurprogramma van L1 en wordt elke zaterdag live uitgezonden tussen 10:00 uur en 13:00 uur.