Schrijver Paul Weelen wil de wereld mooier maken

Omslag van boek Alles begint met een A © Paul Weelen
Schrijver Paul Weelen uit Maastricht is de tel al een tijdje kwijt, zoveel boeken - in het Kerkraads, Maastrichts en Nederlands - heeft hij op zijn naam staan. Onlangs verscheen zijn nieuwste roman, getiteld 'Alles begint met een A'.
"Het is mijn zevende Nederlandstalige boek, dat weet ik dan weer wel", zegt hij.

Wereld veranderen

"Toen ik aan mijn schrijverscarrière begon, dacht ik: mijn boeken gaan de wereld veranderen. Nu weet ik: je kunt je lezers aan het denken zetten, maar de wereld kun je niet veranderen. Ik wil iets moois maken ten opzichte van de lelijkheid van de wereld. Voor mijn lezers, en voor mezelf."

Liefde voor opera

De roman 'Alles begint met een A' speelt zich af in de operawereld. Het boek gaat over vier conservatoriumstudenten die een pact sluiten nadat een medestudente zelfmoord pleegt. Zij werd misbruikt door een docent. De vier vrienden besluiten haar dood te wreken. Jaren later heeft dit verregaande gevolgen voor één van hen.

Niet de bedoeling

Aanvankelijk was het helemaal niet de bedoeling om een boek over de operawereld te schrijven. Weelen: "Ik was bezig met een boek over dementie. Als mantelzorger heb ik mijn oom naar het einde begeleid. Maar op twee derde van het boek moest ik stoppen, het werd te zwaar. Toen besloot ik om te schrijven over iets wat ik zelf ontzettend leuk vind, operamuziek. Al jarenlang bezoek ik met mijn partner internationale operahuizen. Vanaf dat moment ging het schrijven min of meer vanzelf."

Onverminderd productief

Weelen, inmiddels de zestig gepasseerd, is onverminderd productief. Al zo'n vijfentwintig jaar runt hij samen met zijn partner Luiz Oliveira Uitgeverij TIC, die zich specialiseert in boeken met een Limburgse link. Daarnaast schrijft hij elke week een paar liedjes en publiceert hij dagelijks een gedichtje op de Facebookpagina Joep Kirchroa. Op dit moment maakt hij alweer plannen voor een nieuw boek. "Waar komt het vandaan? Ik schrijf, dat is het. Dat heb ik altijd gedaan, dus waarom nu niet? Zolang ik er zin in heb, ga ik ermee door."
Op zaterdag 12 november presenteert Paul Weelen om 15:00 uur zijn roman bij Boekhandel Deurenberg in Kerkrade.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!