Amsterdammer schrijft vuistdik vastelaovesboek

Carnavalsvierders in Venlo © L1 (Ruud van Broekhoven)
Schrijver Jan van Mersbergen uit Amsterdam presenteert op 11 november in Venlo een vuistdik carnavalsboek van bijna 500 pagina's.
Het wordt zijn tweede boek over de vastelaovend.

Jaren geleden

Exact elf jaar geleden publiceerde hij al de roman Naar de overkant van de nacht. Het boek gaat over een buitenstaander die zich 24 uur onderdompelt in het vastelaovesfeest in de Venlose binnenstad. Zijn nieuwe boek Carnaval, een levensverhaal is geen roman.

'Ziel van het volksfeest'

"De afgelopen jaren heb ik verhalen verzameld die kunnen helpen om de kern van carnaval te ontdekken", zegt Van Mersbergen. Veel van die verhalen zijn opgenomen in het nieuwe boek. "Maar het boek is geen encyclopedie waar alles over carnaval in staat, het is een biografie die de ziel van het volksfeest blootlegt", aldus de schrijver.

Ieder jaar terugkomen

Jan van Mersbergen stapte in 2007 uit de trein op station Venlo om carnaval te komen vieren met enkele Amsterdamse vrienden. Hij besloot om vanaf dat jaar ieder seizoen terug te komen naar Venlo om vastelaovend te vieren. Die carnavalsbelevenissen vormden de basis voor het eerste boek van Van Mersbergen. Zijn roman Naar de overkant van de nacht is afgelopen jaar ook als toneelstuk op de planken verschenen. De voorstelling werd geschreven door Frans Pollux en uitgevoerd door toneelgezelschap Afslag Eindhoven. Jan van Mersbergen zal na 11 november diverse boekwinkels in heel Nederland bezoeken om zijn boek te presenteren.