Bekende sprookjes gebroeders Grimm opnieuw belicht

Een prent van de gebroeders Grimm, die naar volksverhalen luisteren. © iStock
In het bestuursgebouw van de Universiteit Maastricht is de tentoonstelling 'Once upon a Law' te zien. Een expositie die een nieuw licht werpt op de bekende sprookjes van de gebroeders Grimm.
We kennen allemaal de beroemde sprookjes Roodkapje en Sneeuwwitje van de gebroeders Grimm, maar wat veel mensen niet weten is dat deze eigenlijk niet als sprookjes bedoeld waren. De verhalen waren eigenlijk bedoeld voor andere wetenschappers om meer te weten te komen over bepaalde sociale regels van die tijd en om het juridisch systeem bloot te leggen.

Juridische bril

De gebroeders Grimm waren de Duitse broers en taalkundigen Jacob Ludwig Karl Grimm en Wilhelm Karl Grimm die leefden in de achttiende een negentiende eeuw. Voor de eerste keer wordt de duidelijke link tussen de sprookjes en de 'juridische bril' van de gebroeders Grimm gelegd. De twee verzamelden namelijk op basis van hun juridische achtergrond volksverhalen om gewoonten rond 'goed en slecht' zichtbaar te maken. Bepaalde thema's in hun meest bekende sprookjes komen daar rechtstreeks uit voort.
Een prent uit het sprookje Hans & Grietje, uit 1863. © iStock

Gouden eeuw voor Sprookjesboeken

De tentoonstelling presenteert meer dan 50 geïllustreerde werken van rond de eeuwwisseling. Tussen 1880 en 1930 was het de zogenoemde 'gouden eeuw' voor deze geïllustreerde boeken. Toch is er ook een aantal zeldzame exemplaren, over recht en taal onderdeel van de expositie.

Rode cape

De tentoonstelling is nog tot 22 december te zien en is ook digitaal beschikbaar. Daarnaast heeft het een interactief onderdeel. Zo kan men de rode cape van Roodkapje dragen en een selfie maken met een personage uit de sprookjes. Het is voor het eerst dat de rechtenfaculteit in dit verband samenwerkt met de faculteit van Cultuur- en Maatschappijwetenschappen.