'Into the Ice' wint award voor beste film op DMFF in Heerlen

Into the Ice van Deense filmmaker Lars Ostenfeld wint award beste film op DMFF in Heerlen en Aken. © Beeld: Dutch Mountain Film Festival
De Deense filmmaker Lars Ostenfeld heeft met 'Into the Ice' de award voor beste film gewonnen op het Dutch Mountain Film Festival in Heerlen. Op de 12de editie van dit festival staat het genre bergfilm centraal.
"Het is een prachtige film waarin je als kijker afdaalt in een 180 meter diep gletsjergat op Groenland. Het water onderin de gletsjer is acht graden. De film van Ostenfeld is behalve adembenemend ook een waarschuwing aan het adres van ons en de toestand van onze planeet", vertelt Toon Hezemans van het Dutch Mountain Film Festival.

Bergfilms

Op het meerdaagse festival draaien bergfilms in twee bioscopen in Heerlen en Aken. Hezemans over bergfilms: "Het genre is breder dan mensen denken. Een bergfilm kan ook het verhaal vertellen van een mens die voor een enorme uitdaging staat in zijn of haar leven. De berg als metafoor voor een bijna onmogelijke opdracht."

Awards

Er vielen meer makers in de prijzen tijdens het internationale festival in Theater Royal Heerlen en Apollo Kino in Aken. De Parkstad Limburg Jury Award ging naar de Chinese filmmaker Jin Huaqing voor de film 'Dark Red Forest'. Mattieu Le Lay (A White Dream), Bart Schrijvers (Human Nature) en Francesca Borghetti (Climbing Iran) wonnen ook een award.
Het Dutch Mountain Film Festival duurt nog tot en met zondag 6 november.