Juliette Romboti wint prijs voor innovatieve muziek

Stockfoto © iStock
Op verschillende plekken in Maastricht wordt flink geïnvesteerd in het vernieuwen van muziek. Op het conservatorium is daarvoor vrijdagavond een speciale prijs uitgereikt.
Deze Innovation in Music Award is gewonnen door Juliette Romboti.

Intro in Situ

Maar er gebeurt meer in de stad. Bijvoorbeeld bij Intro in Situ, dat al bestaat sinds 1984. Dat productiehuis voor hedendaagse muziek opereert sinds 2021 vanuit het AINSI-gebouw. Volgens artistiek directeur Tom Swart een ideale plek die uitnodigt tot creativiteit. Ook bij de klassieke opleidingen aan het conservatorium zien ze de noodzaak van het zoeken naar nieuwe ontwikkelingen binnen hun muziek. Vrijdag wordt daar de Innovation in Music Award uitgereikt. Die prijs is in het leven geroepen om studenten te stimuleren hun muziek vanuit een ander perspectief te benaderen.

Geen podium

"Op het moment dat je iets nieuws wil uitproberen dan heeft dat niet meteen altijd een publiek. Dus dan kan je niet makkelijk op podia staan die afhankelijk zijn van publiek en kaartverkoop", zegt Swart. Dat is waar Intro In Situ te hulp schiet: het productiehuis biedt een podium aan niche-stromingen of muzikanten die cross-mediaal willen werken, maar denkt ook mee bij muzikale experimenten.

Vernieuwing

"Wij kunnen met ontwikkeltrajecten ervoor zorgen dat makers middelen en faciliteiten hebben om te werken aan die vernieuwing. En die zit hem volgens de artistiek directeur niet alleen in het zoeken naar andere tonen of samenklanken, maar ook over de manier waarop muziek wordt gebracht. "Ik denk dat in deze tijd het podium een heel belangrijk onderwerp is. Dat je bijvoorbeeld gaat kijken of de concertzaal anno 2022 nog wel de plek is om muziek te beluisteren, of dat je naar hele andere plekken moet gaan", aldus Swart.

Anders

Dat is ook waar ze over nadenken bij het conservatorium in Maastricht, waar vrijdag de Innovation in Music Award is uitgereikt. Een prijs die studenten moet stimuleren om hun muziek op een andere manier te benaderen en ten gehore te brengen. Dat heeft volgens Mette Laugs, teamleider klassiek aan het conservatorium, ook te maken met de snel veranderende markt en de veranderende behoeften van het publiek. "Studenten moeten steeds meer hun eigen werk verkopen. Ze moeten ander publiek aanboren, daarom is het belangrijk dat je innovatief bent, maar dat betekent eigenlijk gewoon creatief zijn en buiten de kaders denken."

Meer dan muziek

Waar de jury naar kijkt in de innovatieve muziekwedstrijd is meer dan de muziek zelf. "Het is vooral van belang dat het iets met je doet als publiek, maar ook dat het anders is en dat je erdoor aan het denken wordt gezet. Dus dat je op een andere manier de muziek beleeft dan alleen maar achterover zitten en luisteren", zegt Laugs.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!