Morena Bamberger (28) wint Parkstad Limburg Prijs

Morena Bamberger © L1
Morena Bamberger (28) heeft de Parkstad Limburg Prijs 2022 gewonnen.
De beeldend kunstenaar met Sinti-achtergrond maakte diepe indruk op de jury door haar werk dat de kijker uitnodigt om in contact met zichzelf en de ander te treden.

Shortlist

Van 103 aanmeldingen voor de kunstwedstrijd bleef er een shortlist over van acht finalisten. Uiteindelijk nam Bamberger in SCHUNCK Heerlen de prijs en daarmee een financiele ruggesteun van 10.000 euro in ontvangst. Het geldbedrag is bedoeld om te investeren in kunstprojecten. Eerder won de kunstenares ook al de Gilbert de Bontridder Prijs.

Persoonlijke reis

De jury van de Parkstad Limburg Prijs zegt over het werk van Bamberger onder andere dat het diepe indruk maakt en 'onderhuids doorwerkt'. "De jury is daarbij ingenomen door de wijze waarop het werk - vanuit een persoonlijke reis - uitnodigt tot spirituele transformatie en daarbij het contact met de ander centraal stelt. In deze interactieve zoektocht en spirituele healing met en voor de medemens laat Morena zich niet begrenzen door dogma’s en vooroordelen."

Woonwagenkamp

Bamberger groeide op op een woonwagenkamp in de omgeving van Roermond, in de Sinti-gemeenschap. Sinti zijn een nomandenvolk, in de volksmond ook wel zigeuners genoemd. Dat heeft de kunstenares gevormd. Ze koos ervoor om het woonwagenkamp te verlaten en te gaan studeren aan de kunstacademie. Daarmee was ze de eerste van het woonwagenkamp die de gemeenschap als het verliet. Dat leidde volgens haar tot een breuk, waarin ze op zoek ging naar zichzelf.
Uiteindelijk keerde ze terug naar het kamp om daar samen met haar familie een documentaire te maken. Ook exposeerde ze in het Bonnefantenmuseum, waar haar hele familie de opening bijwoonde.
Eerder maakte L1 over Bamberger dit portret in de serie 'Cultuur op het kamp':

Aliens

De kunstprojecten van de Roermondse zijn veelal spiritueel van aard. Ze maakt schilderijen, maar ook installaties waarvan ze soms zelf onderdeel is met een performance. In SCHUNCK is een werk te zien dat een aantal aliens voorstelt die zijn afgesloten van de zintuigen zoals de mens die kent, maar die communiceren via draden die uit hun handen komen. Bamberger wil daarmee mensen ervan bewust maken dat er meer is dan we letterlijk kunnen zien en dat we geregeerd worden door een hogere macht, zo zei ze eerder.

Amazonegebied

Bamberger weet al wat ze met de prijs gaat doen: ze is van plan om naar het Amazonegebied te reizen om zich daar te gaan verdiepen in het sjamanisme, om van daaruit weer kunst te ontwikkelen. Dat sluit geheel aan bij de richting die ze heeft gekozen. Naast kunstenares is ze in het dagelijks leven ook energethisch coach en helpt ze mensen in hun persoonlijke transformatie.

Vertraging

De Parkstad Limburg prijs wordt om de vier jaar uitgereikt aan een jonge kunstenaar die is afgestudeerd en wortels heeft in Nederlands-of Belgisch Limburg. De laatste keer dat de prijs werd uitgereikt was in 2016. Toen won Sanne Vaassen. De wedstrijd kon pas dit jaar weer plaatsvinden door de tussenkomst van de coronacrisis.