'Geen idee waarom kolder en parodie vastelaovend verdwijnt'

Trio Ôngeplök uit Born © Paul Heffels
"Ik heb geen idee waarom Trio Ôngeplök geen opvolging krijgt en waarom ons genre van kolder en parodie op vastelaovespodia aan het verdwijnen is." Dat zegt Paul Heffels van het trio uit Born in het L1-radioprogramma Cultuurcafé.
Zaterdagavond heeft het trio, John Heffels en de neven Frank en John Dullens, het laatste optreden in een uitverkocht Toon Hermans Theater in Sittard. Het besluit om na bijna 30 jaar te gaan stoppen viel in april van dit jaar.
Trio Ôngeplök verzorgde op bijna alle podia in Limburg optredens met liedjes en sketches. Ook werkte het trio mee aan diverse theaterprogramma’s en radio- en tv-opnames. De actualiteit op de hak nemen, stond altijd centraal.

Vergelijkbaar repertoire

In het verleden brachten groepen zoals de Sjtroassezengere, ’t Hanetrio, de Beerbrouwers van Vaat11, de Globetrotters, Paeper & Zalt, Berb & Gradus, Um & Um, Grad & Petran, Duo Oetgesjlaope, Pinda Wullum en De Two Petjes vergelijkbaar repertoire als Trio Ôngeplök. Maar er is in Limburg bijna geen groep meer over die deze decennialange traditie overneemt. "Parodie hangt een beetje tussen de muziekoptredens en de buuttereedners in", zegt Paul Heffels. "Er is minder aandacht voor."

'Ontbrak aan energie'

De afgelopen coronaperiode en het daardoor stilleggen van de vastelaoves- en andere optredens heeft ook geleid tot dit besluit, zo zegt Paul Heffels. "Het ontbrak gewoon aan energie om de draad weer op te pakken. Zonder te willen zeuren hoor, maar bij ons optreden moet je luisteren en aandacht hebben. En het publiek is de laatste jaren eenvoudigweg veranderd", aldus Heffels in L1 Cultuurcafé.