Docu over pastoor Schimmert: 'Afscheid nemen viel niet mee'

Pastoor John van Oss © Documentaire Meneer Pastoor
Twee jaar lang heeft Gabriëlle Provaas de pastoor uit Schimmert gevolgd voor haar documentaire 'Meneer Pastoor'. John van Oss nam in 2021 afscheid van de parochies in Schimmert en Genhout.
Hij was er meer dan veertig jaar werkzaam.

Lieve man

Gabriëlle Provaas besloot vier jaar geleden om de pastoor te gaan volgen: "In die tijd waren er steeds meer mensen die afhaakten bij de katholieke kerk door allerlei schandalen. Maar ik dacht: de pastoor in Schimmert is een hele lieve man. En dus besloot ik een documentaire over hem te gaan maken. Ik was wel bang dat het een zielige film zou worden van een oude man die afscheid neemt van zijn beroep. Maar toen hoorde ik dat er twee Indonesische paters naar Schimmert waren gekomen om de taken van pastoor over te nemen. En toen dacht ik: kijk, nou heb ik een verhaaltje."

Uitgesteld afscheid

"In de film zien we pastoor die langzaam zijn taken overdraagt aan zijn twee opvolgers: Charles en Stefan uit Indonesië. Halverwege brak er ook nog corona uit. Dat speelde in de film geen grote rol, maar zorgde er wel voor dat het afscheid een beetje werd opgeschoven", zegt Provaas. Toch was het afscheid niet makkelijk voor pastoor Van Oss: "Het viel niet mee. Je bent toch meer dan 40 jaar werkzaam geweest in de parochies. Maar inmiddels ben ik overste geworden in het Montfortanenklooster in Schimmert. Dat is toch ook een mooie taak die ik nu mag vervullen." Provaas sluit zich daarbij aan: 'Hij had het moeilijk, maar ik denk dat hij er nu wel vrede mee heeft."

Première

"Ik heb de film gemaakt samen met cameraman Pim Hawinkels uit Genhout. Hij is zelfs nog door deze pastoor gedoopt, dus dat maakt het wel extra speciaal."
De documentaire Meneer pastoor gaat zaterdag in première in 't Gemeinsjapshoes in Schimmert. Vrijdag is er al een voorpremière en het voorjaar zal hij te zien zijn op de landelijke televisie.