Lewieke! is meer dan Oliver Twist in het plat

Musical Lewieke in Theater aan het Vrijthof in Maastricht. © Jean-Pierre Geusens
Na twee jaar coronavertraging staat Lewieke! eindelijk op de planken. De musical is een dialectbewerking van Oliver Twist in het Maastrichts. Aan de productie werken zo'n tweehonderd acteurs uit Maastricht en omgeving mee.
Niet alleen regisseur en producent Peter Noten heeft heel veel geduld moeten hebben. "De hele cast en crew staat al twee jaar op scherp om eindelijk voor het echt te kunnen spelen."

Jubileum

Vrijdagavond is de dialectmusical 'Lewieke' in premiere gegaan in Theater aan het Vrijthof. In totaal speelt 'T Mestreechs Volleks Tejater de uitvoering veertien keer. Het gezelschap viert haar 40-jarig jubileum met deze musical.

Verpauperd

Peter Noten heeft 8 jaar onderhandeld met de Britse producent die de rechten heeft. De Britse succesmusical Oliver! is gebaseerd op het beroemde boek Oliver Twist van Charles Dickens. Het verhaal speelt zich af in een verpauperd Londen in de 19de eeuw. 'ewieke! is getransformeerd naar een Maastrichtse setting in dezelfde periode tijden de Industiële Revolutie. Het weesjongentje Lewieke valt in de klauwen van een gewiekste bende zakkenrollers en dieven.