Heerlen heeft langste straatnaam: 'We korten hem soms af'

De langste straatnaam van Nederland. © L1
De straat met de langste naam ligt in Heerlen. Het gaat om de Ingenieur Meester Doctor van Waterschoot van der Grachtstraat in de wijk Heerlerheide.
Buitenstaanders hebben meestal grote moeite met het voluit uitspreken van de straatnaam, maar bij de bewoners van de straat rolt deze -bestaand uit 52 letters- er vloeiend uit. Ze kunnen er ook wel om lachen, en dat terwijl er regelmatig dingen mis gaan.

Misverstanden

"We korten het het meestal af tot de van der Grachtstraat. Want anders past het ook niet op je rijbewijs of in je paspoort, eigenlijk nergens op", zegt een bewoonster. "Met de pakketbezorging wil het ook nog wel eens mis gaan", zegt een andere bewoner. "

Trots

Ondanks alles dat mis gaat door de lange straatnaam zijn de bewoners van de straat heel blij met waar ze wonen. De meesten wonen er al lang. "Ik woon hier al sinds 1976, ik ga hier ook nooit meer weg. Hier wonen ook heel veel vrienden en kennissen", zegt een man. Volgens de andere bewoners staan de mensen in de straat - bestaande uit zowel koop-als huurwoningen- altijd voor elkaar klaar. Ze zijn trots op hun wijk -bekend van de Staatsmijn Oranje Nassau 3- en straat.

Toch langere straatnaam?

In Duiven ligt de Laan van de Landinrichtingscommissie Duiven-Westervoort. Deze straatnaam bestaat uit maar liefst 55 karakters; drie meer dan die in Heerlen dus. Toch kwam deze lang niet voor in de lijsten met langste straatnamen. Dat komt doordat er aanvankelijk geen straatnaambord bij werd geplaatst. Toen dit in 2019 wel gebeurde bleek het bord met een lengte van 2,6 meter een zeer gewild item voor dieven; drie weken na plaatsing werd het gestolen. Daarna liet de gemeente opnieuw een bord plaatsen. Technisch gezien is dit dus de straat met de langste naam, maar er wonen geen mensen. Er bestaan ook geen adressen in die straat. Daarom is volgens straatnamenexpert Rene Dings de Ingenieur Meester Docter van Waterschoot van der Grachtstraat de langste straatnaam van Nederland.
In het radioprogramma L1 Cultuurcafé is een reportage te horen over de straatnaam.