Opvallende nominaties voor Parkstad Limburg prijs

Een van de genomineerde kunstwerken. © L1
Acht jonge kunstenaars zijn in de run voor de kunstprijs die zondag zal worden uitgereikt in SCHUNCK
Kunstenaars konden zichzelf aanmelden om mee te doen en daar werd gehoor aan gegeven. In totaal hebben 103 jonge kunstenaar zich aangemeld.

Tienduizend euro

Daarvan bleven er uiteindelijk acht over. Het is inmiddels al zes jaar geleden dat de kunstwedstrijd, opgericht in 1996, voor het laatst werd georganiseerd. Normaalgesproken wordt de prijs om de vier jaar uitgereikt, maar door de coronacrisis kon het kunstevenement pas dit jaar weer plaatsvinden. De prijs is bedoeld voor beeldend kunstenaars die een professionele kunstopleiding succesvol hebben afgesloten, maximaal 35 jaar oud zijn en een kunstzinnige relatie hebben met Nederlands of Belgisch Limburg. De winnaar krijgt tienduizend euro om zich te ontwikkelen op het gebied van beeldende kunst. Tussen de finalisten van dit jaar zitten opvallende kunstenaars, waaronder Floor Martens (24) uit Reuver en Morena Bamberger (28) uit Weert.

Menstruatiebloed en sperma

Martens' werk gaat over herinneringen en de veranderende waarde van materialen door de tijd heen. Een van de materialen die ze in haar expositie gebruikt is opgedroogd en tot poeder vermalen menstruatiebloed en sperma. Ze wil hiermee de contrasten 'leven en dood' en 'Man en vrouw' verbeelden. "Maar ook het leven wat hier samen uit zou kunnen ontstaan", zegt ze. "Normaal wordt het weggegooid of verdwijnt het, of is het iets vies, maar op deze manier wil ik eigenlijk de schoonheid ervan laten zien." Naast het opvallende werk dat deels is gemaakt van organisch materiaal uit haar eigen lichaam, houdt Martens zich ook veel bezig met fotografie. "Ik blijf in mijn kunst altijd dicht bij mezelf, maar ik denk dat ik wel onderwerpen aansnijd die voor mensen herkenbaar zijn en als een omarming kunnen voelen."

Aliens

Het werk van Bamberger is weer van een heel andere orde; bij de ingang van SCHUNCK lijkt het net of er een kleine alien invasie gaande is, want er staan aluminiumkleurige wezens met roze en blauwe accenten op de begane grond. Uit hun handen reiken roze-blauwe slierten van wol. Dat is volgens Bamberger ook hoe de wezens met elkaar communiceren. "Ze zijn afgesloten van de normale zintuiglijkheid maar ze communiceren vanuit hun derde oog, het is dus eigenlijk een heel spiritueel werk. Ik wil eigenlijk de boodschap overbrengen dat we niet alleen zijn in dit heelal", lacht ze. Maar de boodschap gaat toch nog wat verder dan dat. "Dit werk gaat zowel over mezelf als over de wereld zoals die nu is. Het is een eerlijke reflectie op hoe het nu gaat in de wereld. Alles wordt vanuit een bepaalde hogere macht geregeerd. We leven in een piramidesysteem en ik wil door mijn werk op de manier te maken, dat mensen zich daar bewust van worden."

Confronteren

Naast Martens en Bamberger zijn er dus nog zes kunstenaars die meedingen naar de prijs en de jury heeft met de verscheidenheid aan aanmeldingen een flinke klus te klaren. Het gaat namelijk niet zozeer om de esthetische waarde van een werk. "Waar je ook naar kijkt is dat de kunstenaars zelf met het werk een stem toevoegen aan bestaande stemmen." Zegt Fabian de Kloe, artistiek leider van SCHUNCK en jurylid van de Parkstad Limburg Prijs. Volgens de Kloe kun je discussiëren over wat beeldende kunst moet doen. "Het mag natuurlijk ook schuren, het gaat er ook om dat het iets uitlokt: een emotie, een idee of gevoel, of ergens op reageert. Mooi zijn is een aspect van wat dat dan is. het kan ook heel erg confronterend zijn. Dat zijn allemaal dingen die een rol spelen."

Prijs

Martens en Bamberger zien de wedstrijd eigenlijk niet als een wedstrijd, maar vooral een mogelijkheid om hun kunst tentoon te stellen en door te groeien als kunstenaar. Maar als ze dan toch de prijs zouden winnen, weten ze beiden al wat ze met het geld zouden doen. "Ik vind het heel leuk om boeken te maken en mijn werk te bundelen tot iets tastbaars, wat mensen kunnen meenemen of kopen. Bovendien kost kunst maken en fotografie ook gewoon geld, dus ik zie het als mogelijkheid om dat uit te breiden", zegt Martens. Bamberger heeft dan hele andere plannen. "Als ik win dan koop ik een vliegticket en wil ik heel graag naar het Amazonegebied. Daar wil ik me dan bezig gaan houden met Sjamanistische praktijken en dat combineren met kunst."
De twee zullen hun winkansen moeten delen met Mike Moonen, Vera Gulikers, Quinn Zeljak, William Lutwig Lutgens, Mickey Yang en Liza Wolters. Zondag om half vijf wordt de winnaar door SCHUNCK bekend gemaakt. Wie dat is kun je volgen via onze website en onze socials.