Suzan Seegers over Piaf: 'Ik spreek nog geen woord Frans'

Suzan Seegers gaat Edith Piaf spelen. © Anniemieke van der Togt (copyright: De Theater BV)
Musicalactrice Suzan Seegers liep al een jaar met een geheim rond, maar mocht het woensdag verklappen: ze gaat de rol van Edith Piaf spelen in musical 'Piaf'.
"Ik moet mezelf echt blijven knijpen of het wel waar is", zegt Seegers.

Premiere

De premiere is over een jaar, woensdag werd de musical over de iconische zangeres uit Parijs aangekondigd. Seegers werd een hele poos geleden al gevraagd: "Ik hou dit al een jaar geheim, verschrikkelijk! Ik zat in de auto en ik werd gebeld door de producent", vertelt ze. "Ik vroeg of ik aan de kant moest gaan staan. Hij zei 'Ja, doe dat maar even'. Hij vroeg of ik Piaf wilde spelen. Ik moest het nog héél lang verborgen houden."

Edith Piaf

Edith Piaf is een van de grootste zangeressen die Frankrijk ooit gekend heeft. Ze overleed in 1963 op 47-jarige leeftijd. Haar leven kende veel verdriet. Zo verloor ze haar kind op tweejarige leeftijd en kwam haar grote liefde om het leven bij een vliegtuigongeluk. Haar chansons, zoals La vie en Rose en Non, Je ne Regrette Rien, behoren tot de bekendste Franse liedjes.

Emotie

Seegers ziet uit naar haar rol in de musical: "Ik kan me in haar verplaatsen. Er zit een bepaalde emotie in die vrouw, ik voel dat ook, gek genoeg." Dat merkte Seegers bijvoorbeeld bij de fotoshoot voor het campagnebeeld. "Alles ging stromen, alles ging 'aan'. Misschien zit er wel een klein beetje Piaf in mij. Ik kan er echt niet op wachten om in haar leven te duiken."
Seegers heeft nog een jaar om zich voor te bereiden op Piaf: "Ik spreek geen woord Frans enik heb ook nog geen Franse les, die moet ik wel gaan nemen." Ook is ze van plan naar Parijs te gaan, boeken te lezen en te studeren. "Ik vind het ook leuk om haar fysiek te worden. Ze zeggen tegen mij ook wel eens: "Daar komt de kleine mus'. Ik ben klein, ik ben iel. Net als Piaf."

Suzan Seegers

De musicalster brak bij het grote publiek door in 2007 door haar deelname aan de talentenjacht 'Op zoek naar Evita'. Daarna speelde ze rollen in onder meer Les Misérables en recent Dagboek van een Herdershond.
De musical Piaf gaat 12 oktober 2023 in première in het Delamar Theater in Amsterdam.