Frans Croonenberg stopt met zingen: 'Lijf wil niet meer'

Zanger Frans Croonenberg moet noodgedwongen stoppen met optreden © Nancy Hardy
Het liefste was hij nog jaren doorgegaan, maar zijn lichaam laat hem in de steek. Zanger Frans Croonenberg (78) uit Gulpen stopt met optreden. "Dit is het moment om een punt achter mijn carrière te zetten."
Zondag 12 juni van dit jaar stond Croonenberg nog op de bühne bij L1-programma Tieëkezinge Kirchroa. Hij wist het toen nog niet, maar het is zijn voorlopig laatste optreden geweest. Met zijn stem is niets mis, met zijn lijf des te meer.

Long-covid

Croonenberg: "Long-covid werpt mij nu al twee jaar fysiek fors terug. Tientallen bezoeken aan artsen, specialisten, fysio’s en ziekenhuizen hebben mijn lijf niet genezen. Bij dat Tieëkezinge was ik bij mijn optreden niet met het zingen bezig, maar of ik nog goed liep en niet zou struikelen. Ik zag het bij de beelden terug. Ter plekke schoot door mijn hoofd: ‘Zo wil ik niet dat mijn fans me straks herinneren."

Herrgot

Croonenberg treedt al tientallen jaren op. Zijn definitieve doorbraak kwam na het winnen van het LVK in 2002 met Wie d’r Herrgot Limburg hat gemaak. Hij zingt voornamelijk Limburgse en Duitse nummers. Croonenberg is ook medebedenker en presentator geweest van de Groeëte Gulpener Vastelaoves Finale, elk jaar de officieuze afsluiting van carnaval in Limburg.

Optreden

Croonenberg gaat niet meer optreden. Dat wil zeggen, niet meer voor een groot publiek. "Misschien zing ik nog een keer in een huiskamersfeer of in een verzorgingstehuis", zegt hij. "Dan kan ik bekijken hoe ik me die dag voel, maar optreden voor een groot publiek doe ik niet meer. Vanwege mijn gezondheid en het is aan nu de volgende generatie artiesten om de mensen te amuseren."

Afscheidsconcert

Dit voorjaar komt er nog een afscheidsconcert aan, voor de fans van Croonenberg. "Want ik ben zo dankbaar voor wat zij voor mij hebben betekend en wat en wie ik voor hen mocht zijn. Zelf zal ik dan niet meer veel zingen, maar ik kan nu alvast vertellen dat een keur aan bevriende artiesten hierbij aanwezig zal zijn", zegt de zanger. "Dit evenement willen we ergens in het voorjaar organiseren, want ik wil uiteraard niet concurreren met al die prachtige evenementen die in deze periode eraan komen en waar ik de afgelopen 60 jaar onderdeel van mocht zijn. Dat afscheidsmoment en dankjewel zeggen wil ik niet voorbij laten gaan. Hoe ik er tegen die tijd ook tegenop zal zien. Waarschijnlijk ben ik dan zenuwachtiger dan ooit voor welk optreden dan ook."