Oktoberfeest Sittard: 'Een prima voldaan gevoel'

Sfeer op het Oktoberfeest in Sittard. © Bram Becks
Bezoekers van het Oktoberfeest in Sittard kunnen woensdagavond voor de laatste keer hun lederhosen of dirndl aantrekken. Daarna zit het zesdaagse festijn er weer op. De organisatie kijkt alvast terug op een zeer geslaagde editie.
"Een prima voldaan gevoel", zegt gemeentelijke evenementenorganisator Sjef Schurgers. "Met enorme bezoekersaantallen en uitverkochte tenten."

Ontlading

In 2020 kon het feest niet doorgaan vanwege corona en vorig jaar vond een afgeslankte vorm plaats onder de vlag het Wiesnfest. Dit jaar kan het Oktoberfeest weer gewoon doorgaan en werd de stad weer overspoeld door Oktoberfeestgangers. Door de crisissen en alle ellende in de wereld moeten er ook momenten van ontlading zijn. Als de mensen gaan, gaan ze echt goed", zegt Schurgers. Wethouder Andries Houtakkers sluit zich hierbij aan. "De mensen waren er echt aan toe."

Grootste ooit

De zeventiende editie van het feest gaat de boeken in als de grootste ooit. Kan het feest nog groter? "Er zijn nog mogelijkheden. Er zijn immers nog pleinen in de stad", zegt Schurgers. "Maar het belangrijkste is dat het een mooi, groot en veilig volksfeest blijft."
Volgens wethouder Houtakkers is het evenement veilig en goed verlopen. "Tot grote tevredenheid van velen."

Opkomst

De eerste editie van het Sittardse najaarsfeest vond in 2005 plaats. Daarna is het uitgegroeid tot het grootste Oktoberfeest van de Benelux. En dat succes bleef niet onopgemerkt. In de loop der jaren worden er op meerdere plekken in Limburg Oktoberfeesten georganiseerd.
In de video hieronder meer over de opkomst en de geschiedenis van het feest.