Mark Reilly speelt jaren '80 successen met plezier

Mark Reilly (Matt Bianco). © Mariagrazia Giove of Music without Borders.
Als medeoprichter van de Britse popgroep Matt Bianco treedt zanger Mark Reilly nog altijd met veel plezier op met de successen uit de jaren tachtig.
Woensdag 19 oktober was hij met zijn tour The Essential Matt Bianco te zien in het Parkstad Heerlen theater. Daar ging het publiek al snel staan en mee dansen op nummers als Whose Side Are You On, Half a Minute, More Than I Can Bear en de eerste hit Get Out of Your Lazy Bed.

Pop en jazz

Dit jaar is het veertig jaar geleden dat de band daarmee letterlijk de popscene wakker schudde. Matt Bianco stond voor een aanstekelijke mix van pop en jazz. In het L1-programma Zalige Zondagmiddag blikt Reilly terug op dit nummer.

Wakker worden

"Het nummer is geïnspireerd op mijn vader", zegt zanger Mark Reilly in één van de kleedkamers van het Heerlense theater, pal voor zijn optreden. "Als tiener bleef ik in de ochtend zo lang mogelijk in bed liggen. Mijn vader stond dan beneden aan de trap om met zijn typisch Schotse harde stem te roepen: Get Out of Your Lazy Bed!" Het nummer is de grote doorbraak voor de groep. Platenmaatschappij WEA die hen de kans gaf het met 2 liedjes te proberen bood Matt Bianco meteen een contract aan voor een album. De rest is geschiedenis.

Verrast door het succes

"We waren eigenlijk compleet verrast door het succes", bekent Mark Reilly voor de microfoon van L1. "Wij kwamen met jazzy liedjes op het moment dat de hitlijsten werden gedomineerd door genres als new wave, punk en ska. Dan ben je toch een beetje een vreemde eend in de bijt. Maar het publiek omarmde ons", vertelt Mark Reilly lachend.

Concerten

Tijdens concerten speelt de Matt Bianco zanger van het eerste uur nog altijd met veel plezier de succesnummers uit de jaren tachtig. Reilly wordt daarbij geholpen door een groep zeer ervaren jazzmuzikanten waaronder de zeer befaamde trompettist Marin Shaw maar ook de Nederlandse drummer Sebastiaan de Krom. Laatstgenoemde tourde eerder met de jonge Britse jazzpianist Jamie Cullum. Mark Reilly heeft een aantal Matt Bianco successen opnieuw opgenomen. Op het album The Essential Matt Bianco hoor je frisse nieuwe versies van de hits van weleer. "Vanwege de coronalockdown had ik tijd nog eens naar mijn liedjes van weleer te kijken. Een aantal daarvan vind ik nog steeds de moeite van het spelen waard. Maar ik ben als muzikant gegroeid en de band ook. Dat is wat je hoort op The Essential Matt Bianco", aldus Mark Reilly.
Luister de reportage terug met Matt Bianco op L1.nl.