Hoe je in twee weken van je schermverslaving afkomt

Hanneke Hendrix heeft haar smartphone ingeruild voor een oude Nokia. © iStock
De hele dag je telefoon in je hand om maar niks te missen van het nieuws, Facebook of Instagram? Je bent niet de enige. Veel mensen zijn verslaafd aan hun mobiele telefoon.
Maar het kan ook anders, zegt schrijfster Hanneke Hendrix, zonder dat je meteen een geitenwollensokkenmuts bent: "Sta je daar weer je werkmail te beantwoorden bij het vriesvak in de supermarkt, waarom?"

Smartphoneloos

Hanneke Hendrix uit Grubbenvorst is schrijver, columnist, hoorspel- en podcastmaker. Haar nieuwste boek, sinds een paar weken verkrijgbaar, heet Het Telefoonboek, hoe je in twee weken van je schermverslaving afkomt. Zelf gaat ze sinds 2014 smartphone-loos door het leven, vertelt ze in L1 Cultuurcafé.

Alcoholist

"Ik zat de hele dag op dat ding, door Twitter en Facebook te scrollen. Echt een soort alcoholist was ik, steeds maar weer op zoek naar afleiding. Dat is natuurlijk leuk, maar je bent met niks écht bezig. Op een geven moment dacht ik: ik ben alleen nog maar dit aan het doen, ik wil hier vanaf!"
Schrijfster Hanneke Hendrix © Masha Bakker-Matijevic

Als een bejaarde

Hendrix heeft haar smartphone weggedaan, en gebruikt sindsdien een oude Nokia: "Kinderen zeggen dan, die heb ik in de speelgoedkist liggen! Maar als iedereen zijn telefoon leeg is, is die van mij nog halfvol. En hij doet het ook altijd, altijd genoeg bereik." Appen doet ze op haar laptop, foto's maakt ze nauwelijks, QR-codes print ze uit ("net als een bejaarde"), internetbankieren doet ze via de telefoon: "Ja, dan moet je bellen, krijg je een bandje te horen, en dan kun je alles doen."

Werktelefoon

Maar hoe krijg je dat voor elkaar? Daarover schrijft Hendrix in haar boek Het Telefoonboek, hoe je in twee weken van je schermverslaving afkomt. De twee beste tips: neem een werktelefoon en een tomtom met simkaart: "Mijn werktelefoon, die heeft een ander nummer dan mijn echte nummer, niet veel mensen hebben dat nummer ook. Ik gebruik hem eigenlijk alleen maar om naar podcasts te luisteren, als iPod eigenlijk. En.. om voor alle zekerheid tóch internet achter de hand te hebben. Maar er gebeurt dus niks op die telefoon. Geen social media, geen mail, geen afleiding. Hij staat ook wel eens een maand uit."

Files en flitsers

Mailen en appen doet Hendrix dus op haar laptop, voor onderweg heeft ze een Tomtom met simkaart: "Ik kan niet zonder dat ding. Die ziet files, flitsers, hij kan je naar een winkel leiden. Alles wat een smartphone ook doet. Heel soms trouwens, als we aan het rijden zijn en we komen niet op een naam, dan zoek ik die wel op op de telefoon van mijn vriend. Dat mag wel."

Who cares?

De winst is helder, zegt Hendrix: "Je wint tijd. Ik heb meer rust in mijn hoofd en ik ben minder gestrest. Werk zit bij alleen maar vast aan mijn laptop. Als ik een weekend weg ben, weet ik echt niet wat er gebeurt op werkgebied. Als mensen mij dan moeten hebben, moeten ze wel bellen, maar dat doen mensen toch niet zo snel. En vaak zijn problemen na het weekend vanzelf al opgelost. Iedereen kent wel dat gevoel dat je bij het vriesvak in de supermarkt nog mailtjes staat te beantwoorden over waar een collega zijn sleutels heeft gelaten. Who cares?"