Miss Oktoberfeest gaat voorop: wat moet je in huis hebben?

Miss Oktoberfeest Laura Wezenberg tijdens de Oktoberparade. © Bram Becks
Het Oktoberfeest in Sittard is losgebarsten. Zes dagen lang is Miss Oktoberfeest hét gezicht van het festijn, maar waar moet je aan voldoen om Miss te kunnen worden?
Dit jaar is het de 29-jarige Laura Wezenberg die voorop gaat in het feestgedruis. "Ik ben trots en dankbaar", zegt ze.

Inhoud

Het zal geen verrassing zijn dat je een beetje van Duitse muziek, bier én het Oktoberfeest moet houden om Miss te worden, maar wat moet je nog meer in huis hebben? "Je moet een beetje leuk uitzien, maar het gaat er vooral om dat je aardig bent, spraakzaam bent en met de mensen praat. Daar gaat het écht om", zegt Charlotte Rademacher. Zij was in 2012 de eerste Miss Oktoberfeest ooit. "Je moet van het feest houden. Dat sowieso", zegt Minouche Heinemans, Miss Oktoberfeest 2013. "En dan kun je je in de zomer aanmelden, maar geen idee hoe het dan verder gaat."

Geen vleeskeuring

Je zou Miss Oktoberfeest kunnen vergelijken met een prins carnaval. Alleen dan zonder prinsenpak en steek, maar met Dirndl. Ondanks de kleurrijke jurkjes met diepe decolletés en een strakke tailles is het zeker geen vleeskeuring. "De inhoud is belangrijk. Er moet immers geluid uit komen", zegt Sjef Schurgers van de organisatie. "Het is niet alleen de buitenkant."

Bruisend en enthousiast

Iedereen - die het Oktoberfeest heeft omarmd - kan in zich principe aanmelden voor de jaarlijkse missverkiezing. Daarna is het aan de kiescommissie. Burgemeester Hans Verheijen van Sittard-Geleen legt uit waarom uiteindelijk voor Laura Wezenberg is gekozen. "Bij haar sprak iets van energie. Ze is bruisend en enthousiast. En dat is belangrijk", zegt de burgemeester. "Je hebt iemand nodig die voorop gaat. Dat doet de Miss en niet de burgemeester."

Intocht Miss Oktoberfeest

Vrijdagavond werd het Sittardse najaarsfeest afgetrapt met de Oktoberparade. Miss Oktoberfeest heeft die avond haar intocht gemaakt in de binnenstad, voordat het zesdaagse festijn kon beginnen.
Klik hier voor een fotoalbum van de Oktoberparade in Sittard.

Auf Geht's

In 2020 kon het feest niet doorgaan vanwege corona en vorig jaar vond een afgeslankte vorm plaats onder de vlag het Wiesnfest. Dit jaar kan het Oktoberfeest weer gewoon doorgaan en worden weer duizenden bezoekers verwacht in de stad. Het thema van de zeventiende editie is 'Auf Geht's'.

Opkomst

De eerste editie van het Sittardse najaarsfeest vond in 2005 plaats. Daarna is het uitgegroeid tot het grootste Oktoberfeest van de Benelux. En dat succes bleef niet onopgemerkt. In de loop der jaren worden er op meerdere plekken in Limburg Oktoberfeesten georganiseerd.
In de video hieronder meer over de opkomst en de geschiedenis van het feest.