Limburgers grijpen naast Cinekid Award

Screenshot van eXpeditie © eXpeditie
Robin Peeters uit Maastricht en Kris Förster uit Heerlen hebben geen Cinekid Award in de wacht gesleept.
Met hun serie eXpeditie waren ze genomineerd in de categorie beste Nederlandse non-fictie serie.

Kapper

De prijs ging naar het VPRO-programma Hoofdzaken, waarin kinderen terwijl ze bij de kapper zitten hun (levens)verhaal vertellen. De Cinekid Awards zijn donderdagavond uitgereikt.

Trots

Robin Peeters liet eerder al weten sowieso erg trots te zijn op de nominatie: "Het is voor ons al een hele mooie waardering dat we naast de VPRO en NTR mogen staan met een onafhankelijke eigen productie."

Grote publiek

Het Limburgse duo schreef het scenario voor de documentaireserie die is gemaakt door Mosasaurus Film. Er zijn al een aantal afleveringen van eXpeditie te zien op YouTube. "Toch zien wij de vertoning op het Cinekid Film Festival als de echte première van deze serie. Dat is mooi, omdat we er al zo lang aan werken. Dan komt het echt naar buiten voor het grote publiek."

De ongelofelijke Reis

Het Cinekid Film Festival begon afgelopen weekend en duurt tot en met 30 oktober. Het is het grootste tv- en filmevenement voor kinderen van Nederland. Op het festival ging woensdag ook De Ongelofelijke Reis van de Limburgse documentairemaker Sergej Kreso in première; een documentaire waarin een aantal asielzoekerskinderen in het azc in Katwijk door Kreso gevolgd worden.
[Article:https://www.1limburg.nl/entertainment/1865971/docu-sergej-kreso-over-asielzoekerskinderen-in-premiere:1865971]

Beste kinderfilm

De belangrijkste prijs van het Cinekid Festival, de Leeuw voor de Beste Kinderfilm van 2022, ging donderdagavond naar de animatiefilm Yuku en de Himalayabloem; een film over het dappere muisje Yuku dat met haar ukelele op zoek gaat naar een legendarische Himalayabloem. Matties, een film over een jongen die zijn vriend verliest door een vergismoord, kreeg de speciale Jeugdjury Award.