Natuurramp van 66 miljoen jaar geleden zichtbaar in grot

Stockfoto van verschillende kleilagen. © iStock
Het is wellicht het oudste spoor van een natuurramp die in Nederland te vinden is. In de Geulhemmergroeve in Berg en Terblijt is een kleilaag zichtbaar die veroorzaakt is door een allesverwoestende inslag van een meteoriet 66 miljoen jaar geleden.
Of je van een ramp kunt spreken als er nog geen mens op aarde is? Daarover kun je natuurlijk een behoorlijke filosofische discussie voeren.

Meteorietinslag

Maar voor historicus Frank Hovens van het Sociaal Historisch Centrum voor Limburg was het duidelijk dat de gevolgen van de meteorietinslag die een einde maakte aan 75 procent van alle leven op aarde thuishoort in de lijst met Tien grote Limburgse rampen. Hovens stelde de lijst samen namens het Sociaal Historisch Centrum voor Limburg, het Koninklijk Limburgs Geschied- en Oudheidkundig Genootschap en L1.

Wereldramp

De oudste maar wellicht onbekendste ramp vond plaats toen een meteoriet insloeg bij het Mexicaanse schiereiland Yucatán. Maar de gevolgen waren wereldwijd merkbaar. Driekwart van alle leven stierf uit door een tsunami van as, brand, stof, puin en aarde. In de Geulhemmergroeve is begin jaren '90 van de vorige eeuw een laag klei ontdekt die door de gigantische knal is afgezet.

Geulhemmergroeve

Frank Hovens is samen met paleontoloog John Jagt van het Natuurhistorisch Museum in Maastricht onlangs op zoek gegaan naar deze afzetting. Jagt deed hier vaker onderzoek, maar wordt nog steeds merkbaar enthousiast als hij in oogcontact staat met de kleilaag die over de hele wereld wel ergens onder de grond zit, maar niet overal zichtbaar is. Zeker niet in Nederland; vandaar dat dit stukje in de Geulhemmergroeve regelmatig bezoekers en wetenschappers aantrekt.

Oorsprong van de mens

Jagt: "De meteoor heeft ervoor gezorgd dat de grote dino's zijn uitgestorven. Als die wegvallen heeft de natuur ruimte voor iets nieuws. Dat waren de zoogdiertjes. De mens is voortgekomen uit hele kleine spitsmuisachtige beestjes"

Tien grote Limburgse rampen

De kleiafzetting in Geulhem staat in de lijst van Tien grote Limburgse rampen. Klik hier voor de hele lijst.