Grubbenvorst in het teken van legende Witte Dame

Grubbenvorst maakt zich op voor het Witte Dame Festival 2022 © Facebook Witte Dame Festival
Grubbenvorst staat vrijdag en zaterdag helemaal in het teken van de legende van de Witte Dame. Het dorp wordt omgetoverd tot een middeleeuwse vesting en honderden inwoners doen mee aan het spektakel. "Die saamhorigheid in het dorp is misschien wel het allerbelangrijkste."
De inwoners zijn woensdag begonnen met het aankleden van het dorp.

Aankleding

"Het centrum van het dorp is het festivalgebied. Daar staan nu grote middeleeuwse poorten en de hele aankleding van het gebied is in die sferen. Alle straatlantaarns zijn uit, we maken ons eigen licht. En de bewoners van het festivalgebied doen allemaal mee; met tafereeltjes in de tuinen bijvoorbeeld, of achter de ramen," vertelt organisator van het Witte Dame Festival Wim Seegers.

Legende

Vierhonderd Grubbenvorstenaren spannen zich deze dagen in om van het Witte Dame Festival een groot succes te maken. Het tweedaagse festival wortelt in de legende van de Witte Dame, die een belangrijke rol speelt in de geschiedschrijving van het dorp. Seegers: "Het is een legende die leeft in Grubbenvorst. Ze heeft heel vaak centraal gestaan in revues, we hebben in de jaren '90 al een paar keer een festival gehad waar de Witte Dame centraal stond. Grubbenvorst ontleent er zijn identiteit aan. Ze wordt ook bezongen in ons volkslied en we zijn er eigenlijk wel trots op dat we zoiets hebben."

Edelman

De legende speelt zich af in de late middeleeuwen. Een edelman van buiten het dorp heeft zijn oog laten vallen op de dochter van de herbergier. Dat loopt slecht af voor de edelman, maar niet voordat hij een vloek heeft uitgesproken over de herbergiersdochter, de Witte Dame. Die doolt sindsdien eenzaam rond bij de ruïne van het Gebroken Slot.

Nieuw leven

Een festival dat in de jaren '90 een aantal keer georganiseerd werd rondom de Witte Dame bloedde dood. In 2015 pakte een groep enthousiastelingen zich samen om de legende nieuw leven in te blazen, vertelt intiatiefnemer Wim Seegers: "We willen dit ook graag doorgeven aan de volgende generatie. Dus we zijn gaan samenzitten met de vraag, hoe kunnen we dit levend houden. Daar is dit festival uitgerold, dat we nu voor de tweede keer organiseren. Alle basisscholen zijn naar het gebroken slot gegaan, zodat ook de volgende generaties het verhaal kennen en levend houden."

Saamhorigheid

Vrijdag en zaterdag is er van alles te zien en te doen in Grubbenvorst, vertelt Miriam Wijnen, de regisseur van de rockopera over de Witte Dame die ook op het programma staat: "Straattheater, een rockopera dus, heksen op straat, rondtrekkende muzikanten, oude ambachten. Het hele dorp zorgt dat die sfeer ontstaat. En dat is ook het mooie hieraan, de gemeenschapszin, die saamhorigheid in het dorp. We hebben veel verenigingen die meedoen, veel vriendengroepen, de bewoners van het gebied. Zelfs als er geen publiek zou komen, dan nog zouden we een heel mooi festival hebben."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!